Brusel kritizuje Orbánove "mierové misie" v Rusku a Číne. Slovensko je ich jediným obhajcom

11.7.2024 16:53

Jediná členská krajina, ktorá sa na stredajšom (10. júla) zasadnutí veľvyslancov pri EÚ v Bruseli nepridala ku kritike pracovných návštev maďarského premiéra Viktora Orbána bolo Slovensko.

Viktor Orban
Foto: TASR/AP

Týždenník Politico pripomenul, že maďarský vyslanec pri EÚ Bálint Ódor na stredajšom vyše dvojhodinovom stretnutí veľvyslancov čelil kritike od diplomatov ostatných členských krajín, okrem Slovenska, za to, ako Maďarsko začalo výkon svojho predsedníctva v Rade EÚ.

Nečakané mierové misie

Veľvyslanci kritizovali najmä to, že Orbán podnikol nečakané "mierové misie" do Kyjeva, Moskvy, Pekingu a Washingtonu.

Maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka na stredajšej tlačovej konferencii v Bruseli spresnil, že diskusie, ktoré Orbán viedol počas uvedených pracovných ciest neboli na základe mandátu ani v mene EÚ alebo ktorejkoľvek z jej inštitúcií.

"Premiér si je vedomý zodpovednosti, ktorú so sebou prináša predsedníctvo v Rade EÚ, a v duchu tejto zodpovednosti informoval predsedu Európskej rady a hlavy štátov a vlád o týchto návštevách," povedal Bóka.

Maďarský premiér rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom:

Poškodenie jednoty Únie

Veľvyslanci EÚ však podľa týždenníka tieto tvrdenia odmietli a zopakovali tak názory mnohých lídrov členských krajín, ktorí už Orbánove pracovné cesty verejne odsúdili.

Veľvyslanci skonštatovali, že Orbán išiel do Kyjeva, Moskvy a Pekingu v rozpore s literou a duchom záverov Európskej rady, ktorá sa konala koncom júna, čím "poškodil jednotu EÚ".

Ako upozornil Politico možnosti ako zabrániť podobným krokom sú obmedzené.

Zmena poradia predsedníctiev v Rade EÚ alebo skrátenie šesťmesačného mandátu Maďarska na čele EÚ sú z právneho hľadiska nepriechodné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok