Orbánova návšteva Pekingu nie je mierovou misiou, tvrdí expert. Je to len reklamný ťah a signál pre voličov

8.7.2024 22:21

Cesta maďarského premiéra nie je mierovou misiou, ale reklamou, komentoval návštevu Viktora Orbána v Pekingu maďarský zahraničnopolitický expert István Szent-iványi v rozhovore s týždenníkom Der Spiegel.

Orban
Foto: TASR/AP

Mierová misia 3.0

Orbán pricestoval do Číny na vopred neohlásenú návštevu a do Pekingu zavítal po predchádzajúcich návštevách Kyjeva a Moskvy, kde podľa svojich slov usiloval o nájdenie riešenia, ktoré by umožnilo ukončiť vojnu na Ukrajine.

Svoju cestu na sociálnej sieti X označil za "mierovú misiu 3.0".

Z Pekingu maďarský premiér zamieril do Washingtonu, kde sa tento týždeň zúčastní na samite NATO, uviedla agentúra Reuters.

Za koho hovorí Orbán?

Bývalý poslanec a niekdajší námestník maďarského ministra zahraničných vecí Szent-Iványi na otázku nemeckého týždenníka Der Spiegel, za koho vlastne Orbán hovorí, poznamenal, že premiér môže hovoriť len za seba a za svoju vládu.

"Vzbudzuje však falošný dojem, že hovorí aj za Európu. Používa logo maďarského predsedníctva Rade EÚ. Pritom vo vzťahu k vojne na Ukrajine zaujíma presne opačný postoj. Chce prímerie a mierové rokovania. To by však bolo v záujme Rusov," povedal Szent-iványi.

Ide mu o reklamu

Skutočným motívom týchto ciest "nie je mierová misia, ale vlastná reklama, signál voličom. Majú síce iné problémy, no Orbánova jasná prevaha na domácej mediálnej scéne mu dáva moc rozhodovať aj o interpretácii svojho počínania. Misiu podľa toho štylizuje a snaží sa o posolstvo, že on je jediný, kto môže priniesť mier. Ale malý štát ako je Maďarsko takú úlohu zjavne hrať nemôže. A nikto ho tým ani nepoveril. Medzi európskymi pravicovými radikálmi však zaznievajú pozitívne reakcie," uviedol Szent-iványi.

Pozrite si reportáž o návšteve Orbána v Číne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok