Orbán v Číne rokoval o mieri na Ukrajine. Odkazuje, že stojí na troch mocnostiach

8.7.2024 06:49 , Aktualizované: 8.7.2024 13:54

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v pondelok v Pekingu stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý do krajiny pricestoval na vopred neohlásenú návštevu. Informovali o tom čínske štátne médiá, píšu agentúry AP a AFP.

Orbán po prílete označil svoju cestu do Číny za "mierovú misiu 3.0" po nečakaných návštevách Ukrajiny a Ruska, ktoré absolvoval minulý týždeň.

Obnova dialógu

Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s maďarským premiérom vyzval svetové mocnosti, aby pomohli Rusku a Ukrajine obnoviť priamy dialóg a rokovania. Informovala o tom čínska štátna televízia CCTV.

Z Pekingu maďarský premiér zamieril do Washingtonu, kde sa zúčastní samitu NATO, uviedla agentúra Reuters.

Konštruktívne a dôležité iniciatívy

Maďarský premiér podľa televízie CCTV ocenil "konštruktívne a dôležité iniciatívy" Číny na dosiahnutie mieru a označil Peking za stabilizačnú silu uprostred globálnych turbulencií.

Maďarsko tento mesiac začalo šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, čo Orbánovi dáva v širších európskych záležitostiach väčší priestor, aj keď nie oveľa väčší vplyv. Rada EÚ sa už od Orbánovej cesty do Moskvy dištancovala.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo vo februári 2022 a už v apríli toho istého roku Moskvu navštívil rakúsky kancelár Karl Nehammer. Stal sa tak prvým vedúcim predstaviteľom niektorej z členských krajín Európskej únie, ktorý sa po začiatku ruskej agresie osobne stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Nehammer vtedy označil rozhovor s Putinom za otvorený, ale tvrdý.

Orbánove cesty

Orbán cestoval minulý piatok na kontroverznú návštevu Moskvy, kde ho prijal ruský prezident Vladimir Putin, ktorého krajina už viac ako dva roky vedie vojnu proti Ukrajine.

Za túto cestu si vyslúžil kritiku od predstaviteľov Európskej únie, pretože Maďarsko len 1. júla prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ. V Kyjeve bol Orbán v utorok a stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Mier závisí od troch mocností

Čína je kľúčovou mocnosťou pri vytváraní podmienok pre mier v ruskej vojne na Ukrajine, napísal v pondelok na sociálnej sieti X maďarský premiér Viktor Orbán po príchode do Pekingu. 

Maďarsko veľmi oceňuje mierovú iniciatívu Číny v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, povedal Orbán podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI. Okrem Ruska a Ukrajiny koniec vojny "závisí od rozhodnutia troch svetových mocností - Spojených štátov, Európskej únie a Číny," dodal.

Zrušené stretnutie s Baerbockovou

Maďarsko sa za vlády Orbána stalo dôležitým obchodným a investičným partnerom pre Čínu – na rozdiel od iných krajín EÚ, ktoré sa snažia znížiť závislosť od tejto druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Maďarského premiéra sprevádza v Pekingu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Jeho rezort koncom minulého týždňa zrušil stretnutie Szijjártóa so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, plánované na pondelok v Budapešti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok