Medveď napadol turistov, tínedžerku odvliekol do rokliny. Balkánska krajina stratila trpezlivosť, ozval sa aj prezident

12.7.2024 05:45

Útok medveďa, ktorý si vyžiadal život devätnásťročnej turistky z Bukurešti, vyvolal v Rumunsku silné emócie. V balkánskej krajine medvede čoraz častejšie vychádzajú z lesov, napísala agentúra AFP. Rumunská vláda chce prerušiť parlamentné prázdniny, aby zákonodarcovia rozhodli o sprísnení opatrení proti týmto šelmám.

medveď hnedý
Foto: Facebook/Obec Kálnica (ilu)

Medveď ju odvliekol preč

Prípad sa odohral v utorok, keď medveď zaútočil na dvojicu výletníkov kráčajúcich po obľúbenom turistickom chodníku v Transylvánskych Alpách (známych tiež ako Južné Karpaty), blízko mesta Brašov.

Pár sa vydal k vodopádu v údolí Spumoasa, keď ho napadol medveď. Muž podľa miestnych médií unikol, ale medveď odvliekol mladú ženu do ťažko prístupnej rokliny. Obeť ešte dokázala vytočiť číslo na tiesňovú linku, ale keď sa záchranári dostali na miesto, našli už len telo "bez známok života", citovala AFP z komuniké úradov.

Záchranári medveďa zastrelili, pretože bol veľmi blízko obete a nechcel im dovoliť, aby sa priblížili k telu, nájdenému v 100 metrov hlbokej rokline so stopami po uhryznutí na nohe a na chrbte. Ďalšie vyšetrenie má ukázať, či medveď nemal besnotu.

Prezident požaduje jasné kroky

Na incident reagoval aj rumunský prezident, ktorý sa zúčastnil na samite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone, ale sám v sobotu šiel neďaleko miesta, kde sa útok odohral. "Som šokovaný touto udalosťou," uviedol Klaus Iohannis. Požaduje zákon, ktorý by rešpektoval európske normy o ochrane prírody, ale súčasne chránil ľudské životy, pretože "medveďov je príliš veľa, stretov je príliš a to nemôže pokračovať".

Rumunský premiér Marcel Ciolacu ohlásil zámer zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentu, ktorý by rokoval o regulácii počtu medveďov. Štát však podľa neho nedá súhlas na to, aby ktokoľvek a kdekoľvek mohol strieľať šelmy, ktoré sú v EÚ chránené.

V súčasnosti je v Rumunsku možný odstrel agresívnych medveďov a vo vláde sa ozývajú hlasy, že odstrel by mal byť povolený aj v prípade medveďov, ktorí sa približujú k ľudským sídlam.

Najviac medveď v celej Únii

V rumunských horách podľa vládnych údajov žije okolo 8000 medveďov, čo je najväčšia populácia v EÚ a druhá najväčšia v Európe po Rusku. V marci Bukurešť žiadala Brusel, aby zvážil a aktualizoval mieru ochrany medveďov. Medvede v Rumunsku podľa úradných údajov počas posledných 20 rokov zabili 26 ľudí a ďalších 274 vážne zranili. Len vlani bolo kvôli medveďom 7 500 volaní na tiesňové linky.

Podľa expertov je nesporné, že medvedie správanie sa líši podľa toho, nakoľko sú zvyknutí na ľudí. V riedko osídlených oblastiach utekajú, akonáhle ucítia pach ľudí. V oblastiach hojne navštevovaných turistami, ako sú Južné Karpaty, však neprejavujú žiadnu plachosť, napísala DPA.

Dodala, že už roky si medvedice aj s mláďatami zháňajú potravu v smetiakoch v Brašove: mláďatá sa to učia od svojich matiek. Navyše sa zdá, že v Karpatoch je medveďov už veľa. Tento rok v marci bol len 60 kilometrov od hlavného mesta Bukurešti videný medveď, ktorý zostúpil z hôr.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok