Za 17 dní 16 medveďov. Štátna ochrana prírody začala "poľovačku" na šelmy

27.6.2024 13:09

Štátna ochrana prírody SR odstrelila za 17 dní 16 medveďov. Fotografie šeliem zverejnil bývalý zamestnanec Ministerstva životného prostredia SR, ako prvý na to upozornil Refresher.

medveď
Foto: ŠOP SR

Zastrelené medvede

"V období od 6. do 22. mája 2024 bolo na Slovensku zastrelených 16 medveďov," píše na sociálnej sieti Marián Hletko, bývalý šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Zábery o usmrtených medveďoch získal od Štátnej ochrany SR na základe infožiadosti, povedal pre Refresher. Ľudia v komentároch však nešetria kritikou.

Novela o strieľaní medveďov

Vláda na svojom stredajšom zasadnutí vzala späť návrh ústavného zákona o možnom odstrele rizikových medveďov i návrh na skrátené legislatívne konanie. Dôvodom je prijatie obsahovo zhodnej novely zákona Národnou radou SR.

V novele, ktorú ešte v máji presadil minister Tomáš Taraba, sa podľa portálu minzp.sk píše, že "odstrel medveďa budú môcť realizovať aj poľovné združenia a dôvodom odstrelu bude už samotný výskyt medveďa v území, ktoré bude vyhlásené za územie odstrelu."

Prijatie obsahovo zhodnej legislatívy podľa envirorezortu splnilo účel a cieľ vládneho návrhu ústavného zákona. Preto ministerstvo nepovažuje za potrebné ďalej pokračovať v legislatívnom procese. 

Rezort životného prostredia sa obhajuje

Cieľom ministra životného prostredia vraj nebolo strieľať vlky či rysy, a preto inicioval zmenu tak, aby bolo jednoznačné, že ide len o reguláciu medveďa hnedého.

"Som rád, že je to už môj druhý zákon, ktorý prešiel ústavnou väčšinou. Je to dôkaz, že v odborných veciach vieme komunikovať. Po dlhých rokoch neriešenia problému je to aj pre poľnohospodárov a turizmus skvelá správa," skonštatoval Taraba.

"Naším cieľom naďalej zostáva presadiť kvótu plošného odstrelu medveďov, ako tomu bolo v minulosti a budeme o tom rokovať s Európskou komisiou,“ dodal vicepremiér Taraba.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok