Otras v poľskej bani neprežil jeden baník, ďalšieho stále hľadajú. V podzemí ich boli uväznené desiatky

11.7.2024 11:46 , Aktualizované: 12.7.2024 13:42

Banské nešťastie v Poľsku neprežil jeden baník, ďalší je stále nezvestný. Podľa poľských médií to oznámil šéf ťažobnej spoločnosti Poľska Grupa Górnicza, ktorej uhoľná baňa Rydultowy blízko hraníc s Českou republikou patrí.

Ešte jeden nezvestný

Baňu ráno zasiahol silný otras, na povrch sa podarilo podľa skorších informácií dostať 76 zo 78 baníkov, 17 z nich bolo zranených.

Šéf PGG Leszek Pietraszek podľa televízie TVN24 večer oznámil, že zomrel jeden zo zranených baníkov. Z dvoch nezvestných baníkov sa jedného podarilo nájsť a záchranári ho práve vynášajú z bane, druhý zostáva nezvestný.

Výbuch metánu vylúčili

Podľa hovorkyne majiteľa bane - ťažobnej spoločnosti Poľska Skupina Górnicza - došlo k otrasu po 8.00 h v hĺbke približne 1,2 kilometra. Hovorkyňa firmy Alexandra Wysocká-siembigová vylúčila výbuch metánu.

V postihnutej časti podľa nej bolo v čase otrasov 78 baníkov. Niekoľko desiatok ich potom podľa poľských médií zostávalo v podzemí.

Asi o 14:00 Wysocká-Siembigová informovala, že na povrch sa dostalo 41 baníkov, 15 z nich zdravotníci rozviezli do nemocníc. Ich zdravotný stav je dobrý.

Na mieste zasahuje viac ako desať tímov banských záchranárov a pomáhajú okrem iného záchranári s pátracími psami.

Pozrite si reportáž o tomto banskom nešťastí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok