Štyria baníci zahynuli pri nešťastí v Poľsku. Hlboko pod zemou ich zaliala voda

28.11.2023 19:21 , Aktualizované: 28.11.2023 20:24

Štyria baníci prišli v utorok o život pri banskom nešťastí v južnom Poľsku, informoval spravodajský kanál TVN 24 na svojej webovej stránke.

Sobieski Poľsko bane
Foto: zdroj: X/ Polskie Radio RDC

Baníci zahynuli, keď v utorok popoludní prasklo vodovodné potrubie v bani Sobieski pri meste Jaworzno, dodala TVN 24 s odvolaním sa na banské úrady. Poľská tlačová agentúra PAP tiež informovala o štyroch obetiach v bani Sobieski.

Šesťčlenná skupina baníkov mala za úlohu vyčistiť potrubie, ktoré sa nachádza až 600 metrov pod zemou. Potrubie však náhle prasklo, keď sa naplnilo vodou, a v dôsledku toho zahynuli štyria ľudia, uviedol Piotr Strzoda z banského úradu. "Najprv sa objavili informácie o troch mŕtvych, ale teraz už vieme, že pri nehode zahynuli štyria ľudia. Jedna osoba bola zranená, ale bola pri vedomí, ďalšia vyviazla bez zranení," povedal.

Záchranná operácia sa začala po 18.00 h, zatiaľ však podľa Strzodu nemáme správy, že by sa niekoho podarilo dostať na povrch bane.

Jaworzno, ktoré má približne 90-tisíc obyvateľov, sa nachádza medzi Katovicami a Krakovom.

Desiatky obetí za rok

Potrubie sa používalo na prepravu netoxického materiálu, ako je popol alebo piesok zmiešaný s vodou, aby sa vyplnili priestory po vyťaženom uhlí, uviedla televízna stanica. Dodala, že baňa patrí tretej najväčšej ťažobnej spoločnosti v krajine, Tauron Wydobycie, ktorá v troch baniach zamestnáva 6 300 ľudí.

Minulý rok zahynulo pri banských nešťastiach v Poľsku, kde je uhlie stále veľmi dôležitým zdrojom energie, 36 ľudí, poznamenala agentúra AFP. Od začiatku tohto roka prišla podľa informácií portálu Wirtualna Polska o život v poľských baniach ďalších 14 ľudí, z toho deväť v uhoľných baniach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok