ta3 je na Pohode, ktorá už dávno nie je iba o hudbe. Festival odštartovala Para, toto čaká návštevníkov

11.7.2024 09:39 , Aktualizované: 11.7.2024 20:25

Trenčianske letisko sa aj tento rok premenilo na stredisko hudobnej a kultúrnej scény. Vo štvrtok odštartoval multižánrový festival Pohoda. Areál svoje brány otvoril na poludnie. Návštevníci si môžu počas nasledujúcich troch dní vychutnať bohatý hudobný a umelecký program, pripravené sú pre nich tiež mnohé sprievodné aktivity. Na festivale je aj ta3.

Pohoda 2024
Foto: ta3/Kristína Górová
Pohoda 2024

Hudobný program na hlavnom pódiu otvorila slovenská kapela Para. Publikum na trenčianskom letisku roztancovala známymi hitmi ako Doma dobre či Otec. Hudobná skupina bola podľa organizátorov jednou z najspomínanejších na zozname želaní návštevníkov.

Kto na festivale vystúpi v prvý deň?

Na festivale sa okrem nej počas nasledujúcich troch dní predstavia i desiatky ďalších interpretov. Prvý deň fanúšikov vystúpením potešia britskí interpreti James Blake a Skepta, ale aj mladá interpretka Arlo Parks.

Vo štvrtok večer sa na jednom pódiu stretnú kapely Zlokot a Got Blue Balls a spoločným koncertom si pripomenú zosnulú hudobníčku Stanku Apfelovú. 

Pozrite si reportáž zo začiatku Pohody 2023.

Ďalší program

Festival okrem koncertov ponúka aj mnoho ďalších aktivít. Naplánované sú rôzne workshopy, napríklad cirkusový či hrnčiarsky, ale i diskusie. Debatovať sa bude napríklad o vulgarizácii verejného diskurzu, korupcii či slobode médií. Návštevníci sa môžu tešiť aj na legendárny Street Dance Battle. Oslavovať sa budú tiež 80. narodeniny barda slovenskej literatúry Ivana Štrpku. Na Pohode sa vyhodnotí aj 28. ročník súťaže Poviedka.

Zastúpené budú i divadlá. S inscenáciou Budete mať luft! sa predstaví Slovenské národné divadlo. Divadlo Stoka zase návštevníkom ponúkne reflexiu aktuálnych vzťahov a spoločnosti cez inscenáciu Škovránok. Bábkové divadlo Žilina bude učiť deti, ako sa robí divadlo. Festival v nedeľu (14. 7.) ráno ukončí ekumenická bohoslužba na tému nebezpečná moc jazyka.

Pohoda má aj bohatú gastrozónu s množstvom rozličného jedla a nápojov. K dispozícii je bez obmedzenia pitná voda. Organizátori avizovali, že pre očakávané vysoké teploty navýšili počet slnečníkov so sedením a rozšírili zatienenú plochu. Na návštevníkov apelovali, aby dodržiavali pitný režim a hygienu, nosili pokrývku hlavy a používali opaľovacie krémy. Varovali ich tiež pred nákupom vstupeniek mimo oficiálnych predajných kanálov.

Mimoriadne teplo

Na festivale je mimoriadne horúco. Stretnúť človeka v plavkách je v týchto horúčavách bežné. Návštevníci Pohody sa môžu schladiť pod ostrekovačmi s vodou, studenými nápojmi zo stánkov alebo sa môžu úkryt v stanoch v areáli.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok