Ševčík: Policajti si berú kalkulačky a rátajú, či má cenu ostať. Mikulec vyzýva Šutaja Eštoka, aby konal a nie sľuboval

10.7.2024 14:29

Policajní odborári čakajú už vyše pol roka na zlepšenie pracovných podmienok pre policajtov. Tých zo zboru odchádza viac, ako do nich vstupuje. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) hovorí, že jeho sľubovaná pomoc stojí a padá na rezorte financií. Čo bude s policajtmi? Porozprávali o tom poslanec NR SR Ivan Ševčík (SNS) a bývalý minister vnútra Roman Mikulec (Slovensko).

20240710 - TEMA
Foto: ta3

Sú problémom len peniaze?

„Situácia v polícii je veľmi zlá a kritická. Na základných útvaroch chýbajú policajti. Majú veľa nadčasových hodín,“ priblížil Ševčík s tým, že ich je okolo 60 až 72. Ak by urobili nejakú chybu napriek vyčerpaniu, tak by boli terčom kritiky a útokov.

Z nastaveného rozpočtu sa veľmi ťažko nájdu financie na platy, myslí si poslanec za SNS. „Všetko padá a stojí na peniazoch. Jednorazová odmena 500 eur nič nerieši,“ hovorí. Policajti si podľa neho berú do rúk kalkulačky a rátajú, či sa im oplatí ostať.

Mladých ľudí nelákajú financie, ale aj podmienky, ktoré musia splniť, aby sa do policajného zboru dostali. „Treba nastaviť platové podmienky tak, aby sme zatraktívnili toto povolanie. Tiež dlhodobo zabezpečiť sociálne istoty,“ upozornil.

Podľa jeho názoru treba, aby Šutaj Eštok „už upokojil situáciu v PZ SR a predstavil nejakú novú koncepciu do budúcnosti a hlavne pritiahnuť mladých ľudí“.

Ševčík tiež ozrejmil, že situáciu je nutné zastabilizovať na 15 až 20 rokov, aby ľudia vedeli, do čoho idú a je to nemenné. Nemyslí si, že je vhodné, že sa menia aj ľudia vo vrcholných funkciách pri príchode každej novej vlády.

V septembri sa pokúsia na bezpečnostný výbor zavolať ministra i policajného prezidenta Ľubomíra Soláka a rozprávať sa o celej téme. „Policajný zbor si musíme postaviť tak, aby slúžil občanovi a nie Bruselu,“ dodal Ševčík.

Solák nemal predstavu

Policajti nikdy historicky nedali takýmto spôsobom najavo svoju nespokojnosť ako teraz, tvrdí Mikulec.

Minister by mal prejsť k práci a venovať sa reálnym problémom,“ priblížil s tým, že občania vidia iba sľuby a reči. „Netreba sľubovať, čo neviem splniť, ale treba robiť a konať,“ vyjadril sa.

Keď sa v parlamente opýtal Soláka, akú má koncepčnú predstavu, čo v policajnom zbore treba urobiť, tak údajne nemal nič napísané a pripravené.

Ak by tie problémy mohol vyriešiť teraz, tak už by neboli. Mikulec tvrdí, že svojím nástupcom všetko pripravil a stačilo to preniesť na vládu. „Bolo tam pripravené financovanie aj z pohľadu toho, ako sa dalo ušetriť na rozpočte ministerstva vnútra,“ vysvetlil.

Mikulec doplnil, že ak by nepadla vláda Eduarda Hegera, tak by všetky návrhy mohli byť už v platnosti a policajti by nemuseli nosiť čierne stužky.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok