Obrovské teploty, prší tam sklo a cítiť pokazené vajcia. Vedci naďalej skúmajú planétu mimo našej sústavy

10.7.2024 11:53

Planéta, ktorú preslávilo jej príšerné počasie, je cítiť po pokazených vajciach. Zistil to tím vedcov, ktorý s pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba skúmal planétu HD 189733 b a jej atmosféru.

HD 189733 b planéta
Foto: Profimedia

Zlá povesť

Tú tvorí väčšinou sírovodík, s ktorého charakteristickým zápachom sa možno stretnúť pri plynatosti u ľudí, ale napríklad aj v plynoch zo sopiek, napísal server BBC. Ide o prvý nález sírovodíka na exoplanéte - čiže na planéte mimo Slnečnej sústavy.

Planéta HD 189733 b má povesť extrémneho miesta. Ide o žeravého plynného obra o niečo väčšieho ako Jupiter. Má kobaltovo modrú farbu, panujú na nej spaľovacie teploty a prší žeravé sklo. Ide o jednu z najdôkladnejšie preskúmaných exoplanét.

"Smradľavý puch by určite prispel k jej už tak nie dobrej povesti. Nie je to planéta, ktorú by sme my ľudia chceli navštíviť, ale je to cenný cieľ pre prehĺbenie našich znalostí v oblasti planetárnej vedy," povedal agentúre Reuters astrofyzik Guangwei Fu z Univerzity Johnsa Hopkinsa, hlavný autor štúdie publikovanej v časopise Nature.

"Keby váš nos mohol fungovať pri teplote tisíc stupňov Celzia, atmosféra by páchla ako pokazené vajcia," doplnil.

Planéta sa nachádza 64 svetelných rokov od Zeme, a je tak v rámci Mliečnej dráhy považovaná za našu susedku. Podľa vedcov to umožňuje ju podrobne preštudovať.

"Napríklad spomínaný objav sírovodíka by bol na iných, vzdialenejších planétach nemožný," uviedol Fu.

Hviezda, okolo ktorej planéta obieha, je menšia a chladnejšia ako Slnko. HD 189733 b ju obkolesuje za iba dva dni, pretože je k nej 13-krát bližšie ako je Merkúr k Slnku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok