Vesmírny teleskop Gaia priniesol nečakané odhalenie: Naša galaxia sa zrazila s inou v čase, keď už existoval na Zemi život

7.7.2024 00:00

Vesmírny teleskop Gaia priniesol nečakané odhalenie kolízie našej galaxie s inou v čase, keď už existoval na Zemi život. Za miliardy rokov životnosti galaxií môžu nastať strety s menšími, susednými galaxiami. Naša Mliečna cesta nepatrí medzi výnimky.

Visualisation_of_a_smooth_halo_of_stars_around_the_Milky_Way_pillars.png
Foto: ESA/Gaia/DPAC
Hladká galaxia.

Galaktické kolízie zanechávajú po sebe stopy v podobe zvlnenia, ktoré ovplyvňuje správanie hviezd. Upozornil na to portál Živé.sk. Podľa doterajších zistení malo k poslednej veľkej zrážke Mliečnej cesty s inou galaxiou dôjsť pred 8 až 11 miliardami rokov.

Teleskop Gaia

Satelit Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Gaia však tvrdí, že k zrážke prišlo oveľa neskôr. Malo to byť v dobe, keď na Zemi už existoval život. Výsledky výskumu zverejnil akademický žurnál Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Európsky vesmírny teleskop Gaia, ktorý bol vypustený na obežnú dráhu 19. decembra 2013, nepretržite monitoruje oblohu od roku 2014. Za posledných desať rokov výrazne rozšíril naše poznanie Mliečnej cesty.

Gaia pozoruje viac ako milión kozmických telies, najmä hviezd. Jej cieľom je vytvoriť detailnú mapu našej galaxie a objasniť jej vznik.

Históriu Mliečnej cesty môže skúmať prostredníctvom zvlnení, ktoré po sebe zanechali kolízie našej galaxie s inými. Tieto „vlny“ ovplyvňujú dráhy hviezd a práve pozorovanie zmien v pozíciách a pohyboch hviezd umožňuje teleskopu identifikovať pradávne kolízie.

Galaxiám časom vrásky ubúdajú

„Ako starneme, pribúdajú nám vrásky, ale naša práca odhaľuje, že v prípade Mliečnej cesty je to naopak. Je ako taký kozmický Benjamin Button, vrásky jej časom ubúdajú,“ povedal hlavný autor štúdie Thomas Donlon.

Pozorovaním toho, ako tieto vlny miznú, môžu vedci vystopovať poslednú veľkú zrážku Mliečnej cesty. Podľa Donlona to vyzerá, že k nej došlo o miliardy rokov neskôr, než sme domnievali.

Mliečna cesta obsahuje veľa hviezd s netradičnými obežnými dráhami, ktoré prechádzajú v blízkosti jej jadra. Mnohé z týchto hviezd boli „adoptované“ Mliečnou cestou po veľkej zrážke s inou galaxiou.

Kolízia sa mala odohrať pred 8 až 11 miliardami rokov, v období, keď bola Mliečna cesta ešte mladá. Údaje z teleskopu Gaia, zverejnené v roku 2022, však naznačovali, že za nezvyčajné pohyby týchto hviezd by mohla byť zodpovedná iná zrážka.

O katastrofu nešlo

„Aby boli zvlnenia hviezd tak jasné, aké sú v údajoch Gaia, museli by sa k nám pripojiť pred menej než troma miliardami rokov – aspoň o päť miliárd rokov neskôr, než sme si mysleli,“ vysvetlila spoluautorka práce Heidi Jo Newbergová.

„Nové zvlnenia sa tvoria zakaždým, keď hviezdy prejdú tam a späť skrz stred Mliečnej cesty. Ak by sa k nám pripojili pred ôsmimi miliardami rokov, vlny by boli natoľko natlačené vedľa seba, že by sme ich už nerozoznali ako samostatné javy,“ dodala.

Nové údaje z teleskopu hovoria v prospech alternatívnej hypotézy. Hviezdy neďaleko centra galaxie boli pravdepodobne pohltené po zrážke s trpasličou galaxiou pred asi 2,7 miliardy rokmi. Vedci pomenovali túto udalosť Virgo. V tej dobre už na Zemi existoval jednoduchý život v podobe baktérií.

Hoci pojem zrážka galaxií môže znieť ako katastrofa obrovských rozmerov, nie je tomu skutočne tak. Vzdialenosti medzi jednotlivými hviezdami sú natoľko veľké, že pravdepodobnosť priameho stretu je prakticky nulová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok