Mieria na nich vodnými pištoľami a vyháňajú ich z mesta. V Barcelone eskalujú protesty, prečo si miestni neželajú turistov?

10.7.2024 05:45

Príde Barcelona o turistov? Miestni protestujú voči návalom zahraničných návštevníkom. Dôvodom sú rastúce náklady na bývanie.

Barcelona protest
Foto: Profimedia

Internetom kolujú videá, ako obyvatelia Barcelony demonštrujú v uliciach a „útočia“ na turistov vodnými pištoľami.

Nejde o žiadny skutočný útok, ale nespokojnosť miestnych, píše denník The Washington Post. Turistom vysielajú jasný odkaz: „Turisti, choďte domov.“ 

Prenájom sa stal nedostupným

Barcelona má za sebou sériu protestov proti masovému turizmu v krajine, ktorá ročne láka desiatky miliónov návštevníkov. 

Samotnú Barcelonu navštívi približne 12 miliónov turistov. Práve ich tohtoročný rekordný prílev ovplyvnil sektor bývania, čím zvýšil ceny prenájmu a pre niektorých obyvateľov mesta je nedostupný. 

Problémov je viac

Samotným obyvateľov neprekážala len vyššia cena bývania.

"Problémov je viac. Jeden je napríklad tvorba a likvidácia odpadu. Turisti generujú nespočetné množstvo odpadu. Ľuďom vadí ničenie životného prostredia, dopravné zápchy a podobné veci, ktoré sa spájajú s masami ľudí," komentuje situáciu spolupracovníčka ta3 v Španielsku Ľubica Zlochová.

Čo sa deje? 

V Španielsku sa už pred začiatkom leta začalo protestovať proti masovému a neudržateľnému turizmu. 

Napríklad v sobotu (6. júla) v uliciach Barcelony demonštrovalo 2 800 ľudí. V rukách mali transparenty s nápismi ako „Turisti, choďte domov“ a „Barcelona nie je na predaj“. Niektorí z nich striekali na návštevníkov v turistickej štvrti Las Ramblas vodu z vodných pištolí. 

Prečo sú protesty proti turizmu? 

Rastúce náklady na bývanie sú jadrom obáv protestujúcich. Ceny prenájmu v Barcelone sa za posledný rok zvýšili o 18 percent.

Za posledné desaťročie vzrástlo nájomné o 68 percent a náklady na kúpu domu sa zvýšili o 38 percent, čím sa mesto stalo pre miestnych obyvateľov neobývateľné. 

Byty pre turistov, vrátane internetových stránok na prenájom, zaťažili miestny trh s bývaním.

Demonštranti sú tiež proti ekonomike založenej na cestovnom ruchu, ktorá ich podľa nich robí chudobnejšími a tiež závislými od návštevníkov.

Pozrite si rozhovor s Ľubicou Zlochovou, ktorá priblížila momentálnu situáciu v Španielsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok