Dlhotrvajúca vlna horúčav zosilnie, Slovensko sa ocitne v tepelnej kupole. Toto sú výstrahy na najbližšie dni

8.7.2024 16:34 , Aktualizované: 9.7.2024 09:35

Napriek tomu, že júl je zvyčajne najteplejším mesiacom leta, teploty v nasledujúcich dňoch budú oveľa vyššie ako priemer za toto obdobie. Upozorňujú na to meteorológovia.

teplo horúčavy kúpanie
Foto: TASR/František Iván

Vlna horúčav na Slovensku začala a teploty budú stúpať čím ďalej, tým viac. Ochladenie nepríde. Ako ďalej informuje portál iMeteo.sk, teploty vystrelia prudko nahor a horúco bude až do konca týždňa. 

Pozrite si, aké počasie nás čaká. Rozprávali sme sa s meteorológom Pavlom Beránkom.

Nadpriemerné teplé počasie

Počasie v Európe je čoraz stabilnejšie, čo znamená dlhotrvajúcu vlnu horúčav na veľkej časti kontinentu.

Momentálne takmer všade panuje nadpriemerné teplé počasie a teploty budú ešte vyššie. V niektorých oblastiach prekročia hranicu 40 stupňov. 

Od utorka (9. júla) do soboty (13. júla) sa najteplejšia vzduchová hmota presunie z Talianska na Balkánsky polostrov a rozšíri sa na sever smerom na Slovensko, Maďarsko a Poľsko, kde sa na niekoľko dní usadí tepelná kupola.

Tepelná kupola nad Slovenskom 

Teploty začnú od utorka výrazne stúpať hore a od stredy do piatku bude vrcholiť vlna horúčav.

Popoludňajšie teploty v týchto dňoch budú výrazne nad priemerom, lokálne aj o viac ako 12 stupňov. Naznačené teploty budú na Slovensku atakovať hranicu 40 stupňov. 

Horúco bude až do víkendu, vysoké teploty nepoľavia ani začiatkom ďalšieho týždňa, čo naznačujú aj teplotné modely. 

Meteorologické výstrahy

Pred vysokými teplotami varujú aj meteorológovia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na najbližšie dva dni výstrahy.

V utorok (9. júla) platí výstraha prvého stupňa pre južnú časť krajiny. Vo viacerých okresoch Slovenska sa v utorok očakávajú vysoké teploty, v niektorých z nich môže teplota dosiahnuť 35 stupňov Celzia.

Výstrahy druhého stupňa platia predbežne pre okresy Komárno, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš, Trebišov a Michalovce. Teplota vzduchu sa môže vyšplhať na 35 stupňov Celzia.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Bratislavský kraj, takmer celý Trnavský kraj, viaceré okresy Banskobystrického a Košického kraja a okresy Nitra a Šaľa v Nitrianskom kraji. Teplota môže miestami dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

V stredu už upozorňujú na tretí stupeň výstrahy. Tá sa bude týkať juhozápadného Slovenska a okresov Trebišov a Michalovce.

Meteorologické výstrahy na utorok , autor: reprofoto/SHMÚ Foto: reprofoto/SHMÚ Utorok

Meteorologické výstrahy na stredu, autor: reprofoto/SHMÚ Foto: reprofoto/SHMÚ Streda

Čo je tepelná kupola

Tento termín označuje obdobie, keď sa vyvinú extrémne vysoké teploty. 

Vlna horúčav spojená s tepelnou kupolou vytvára stabilné počasie so suchou vzduchovou hmotou s minimálnymi možnosťami zrážok.

Pozrite si rozhovor s klimatológom Milanom Lapinom o najteplejšom polroku v histórii krajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok