Jún bol mimoriadne teplý. Priemerná globálna teplota stúpla, Copernicus upozorňuje na veľkú zmenu klímy

8.7.2024 08:03

Jún bol 12. mesiac po sebe s globálnou priemernou teplotou najmenej 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnym priemerom z rokov 1850-1900. Informovala o tom v pondelok meteorologická služba Európskej únie Copernicus.

Zároveň išlo o najteplejší jún, aký kedy ukázali dáta zo súboru ERA5, ktorý využíva miliardy meraní zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete.

Jún 2024 bol celosvetovo rekordne teplý. Z dát ERA5 vyplýva, že priemerná povrchová teplota vzduchu dosiahla 16,66 stupňa Celzia, čo je 0,67 stupňa nad júnovými priemermi z rokov 1991-2020 a 0,14 stupňa nad predchádzajúcim rekordne teplým júnom, ktorý bol zaznamenaný vlani.

Už 13. mesiac v rade

Copernicus pripomína, že uplynulý jún bol 13. mesiac v rade, ktorý bol označený za historicky najteplejší daný mesiac v roku. Podobná séria mesačných teplotných rekordov sa naposledy vyskytla v rokoch 2015 a 2016.

Priemerná globálna teplota za posledných 12 mesiacov, teda v období od júla 2023 do júna 2024, je aj celkovo najvyššia v doterajších záznamoch, a síce 0,76 stupňa nad priemerom z rokov 1991 až 2020 a 1,64 stupňa nad priemerom z predindustriálnej éry.

"Je to viac ako štatistická zvláštnosť a zvýrazňuje veľkú a pokračujúcu zmenu našej klímy," poznamenal k údajom šéf klimatickej služby Copernicus Carlo Buontempo. "Aj keby raz tento špecifický sled extrémov skončil, smerujeme k prelamovaniu ďalších rekordov, pretože klíma pokračuje v otepľovaní. Nevyhnem sa tomu, pokiaľ nezastavíme pridávanie skleníkových plynov do atmosféry a oceánov," dodal Buontempo.

Stúpla aj teplota morí

V Európe bol teplotný priemer tento rok v júni 1,57 stupňa nad júnovým priemerom z obdobia 1991 až 2020, čo z neho robí doteraz druhý najteplejší jún na subkontinente.

Mimo Európy teploty najvýraznejšie prekračovali priemer na východe Kanady, na západe USA a Mexika, v Brazílii, severnej Sibíri, na Blízkom východe, v severnej Afrike a na západe Antarktídy.

Naopak pod priemerom sa teploty držali nad oblasťou východného rovníkového Tichomoria, čo podľa expertov naznačuje, že sa tvorí klimatický jav La Niňa, ktorý má chladiace účinky, ale aj tak zostávajú teploty vzduchu v mnohých oblastiach nad Tichým oceánom nezvyčajne vysoké.

Taktiež teplota hladiny morí bola v uplynulom júni najvyššia, aká bola doteraz v šiestom mesiaci roka zaznamenaná, keď dosiahla 20,85 stupňa Celzia. Ide o 15. mesiac v rade, keď bola povrchová teplota mora v danom mesiaci podľa dát ERA5 rekordne vysoká.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok