S rozpustenými vlasmi a v sandáloch na platforme. Folkloristi kritizujú Šimkovičovú v kroji

V nedeľu popoludní sa skončil 69. ročník Folklórneho festivalu Východná. Navštívilo ho 20-tisíc divákov. Zúčastnila sa ho aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová a prišla v kroji. Folkloristi ju však skritizovali.

šimkovičová
Foto: IG/ministerstvo_kultury.sk, Vladimír Linder

Ministerka vyzdvihuje folklór

"Folklórny festival Východná je srdcom nášho kultúrneho dedičstva a tento ročník opäť ukázal, že slovenský folklór má čo ponúknuť nielen nám, ale aj medzinárodnému publiku," uviedla ministerka na festivale.

"Folklór je dušou nášho národa, zrkadlom našich koreňov a dedičstvom, ktoré musíme s láskou a hrdosťou odovzdávať ďalším generáciám," zdôraznila, keď si pozrela úvodné predstavenie festivalu s názvom Korene v podaní Iconito & FS Zemplín.

Rýchlokvasené národniarky

Folkloristi však ministerku verejne skritizovali. Vyčítajú jej úpravy kroja, ktorý "asi nie je dosť dobrý a sexy". Sandále na platforme sa podľa nich ku kroju nehodia, rovnako tak ani rozpustené vlasy bez čepca či šatky.

Žena, ktorá má alebo mala manžela, deti, rodinu by podľa nich mala mať čepiec. "Bolo dobrým zvykom byť na to všetko hrdá a tak si ženy s hrdosťou upravovali vlasy a nosili čepiec, či šatku. Kroj nie je LEN odev,“ uvádza facebooková stránka Slovenský folklór bez fejku.

“Štandardný problém týchto rýchlokvasených národniarok, pre ktoré je hon za mladosťou životným poslaním,“ ostro vyjadrili svoj názor folkloristi.

Zástera a kroj z iných krajov

Folkloristi sa k ministerkinmu odevu vyjadrili aj druhýkrát. Nepáči sa im zneužívanie špecifického druhu oblečenia, akým je práve kroj. Vyžaduje si podľa nich vnútorné a myšlienkové nastavenie nositeľa.

“Povrchnosť, účelovosť sa vedia rýchlo prezradiť, ako aj v posledných prípadoch navliekania sa do krojov kvôli kortešačkam či udržaniu sa pri moci alebo číslam sledovanosti bulvárov,“ napísali v príspevku o zástere, ktorá bola pôvodne z iného kraja ako kroj ministerky.

Zástera pochádzala alebo bola inšpirovaná bývalými samostatnými obcami Lamač, Devínska Nová Ves, Dúbravka alebo Zohor, Láb a blízke okolie. Kroj bol pravdepodobne kopaničiarsky a pochádzal z Myjavy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok