Ruský bombardér v hľadáčiku Kyjeva. Moskva tvrdí, že prekazila pokus Ukrajiny o únos bojového lietadla

8.7.2024 10:21

Ruská tajná služba FSB uviedla, že prekazila pokus Kyjeva uniesť strategický bombardér Tu-22M3 ruských vzdušných síl a preletieť s ním na Ukrajinu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie ruskej kontrarozviedky.

Tu-22M3
Foto: X / Aussie Cossack

Tvrdenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov, ukrajinská tajná služba SBU na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovala.

Peniaze a talianske občianstvo

"Ukrajinská rozviedka mala v úmysle naverbovať ruského vojenského pilota za finančnú odmenu a poskytnutie talianskeho občianstva s cieľom presvedčiť ho, aby odletel a pristál na Ukrajine so strategickým bombardérom," uviedla FSB na svojich internetových stránkach.

FSB vo vyhlásení ďalej uviedla, že Rusko počas operácie získalo informácie, ktoré pomohli jeho silám vykonať úder na letisko Ozerne na severozápade Ukrajiny.

Načasovanie operácie aj údajného úderu na letisko Ozerne v ukrajinskom Žytomyre je nejasné. V Žytomyrskej oblasti, kde sa letecká základňa nachádza, bol však v pondelok v ranných hodinách vyhlásený letecký poplach. Podľa neoficiálnych správ na sociálnych sieťach zazneli Žytomyrom výbuchy.

Pravidelné útoky

Rusko v posledných týždňoch vykonáva údery na základne ukrajinského letectva pravidelne. Robí tak v čase, keď Kyjev netrpezlivo čaká, až bude môcť nasadiť Západom dodané stíhačky F-16.

Vlani v lete sa ukrajinskej tajnej službe podarilo naverbovať ruského pilota vrtuľníka Maxima Kuzminova, ktorý bol odporcom invázie. So strojom Mi-8 preletel na územie pod kontrolou Ukrajiny. Tento rok vo februári bol dezertér nájdený mŕtvy v Španielsku.

Ukrajina tiež pravidelne obviňuje Moskvu, že sa snaží verbovať agentov na ukrajinskej strane. SBU v máji oznámila, že "rozbila sieť agentov" FSB, ktorá pripravovala atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a že zatkla dvoch ukrajinských dôstojníkov, ktorí boli súčasťou tejto siete.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok