Tri tábory, žiadna väčšina. Francúzsko po voľbách čakajú zložité rokovania. Ako komentujú výsledky médiá?

8.7.2024 09:36

Francúzski voliči znovu povedali nie Marine Le Penovej a jej krajne pravicovej strane Národné združenie (RN), kto ale bude po parlamentných voľbách Francúzsku vládnuť, jasné nie je. Tak v pondelok ráno komentujú francúzske denníky výsledky volieb, ktoré zanechali dolnú komoru parlamentu bez jasnej väčšiny.

Francúzsko sa podľa analýz ocitlo v neznámej situácii, prezident Emmanuel Macron teraz bude musieť rokovať o vláde so svojimi oponentmi.

Volebné prekvapenie

Víťazstvo ľavicového bloku Nový ľudový front hodnotia komentáre ako prekvapenie po tom, čo všetky prieskumy a modely favorizovali RN a jeho spojencov.

Skôr ľavicový denník Libération na svojej titulnej strane sumarizuje výsledok citátom "uf". Le Figaro komentuje, že RN naďalej vzbudzuje odpor a strach u väčšiny Francúzov, akokoľvek sa jej podarilo pritiahnuť tretinu voličov a nastoliť otázky vo verejnej diskusii.

Tri tábory

Francúzske Národné zhromaždenie bude po voľbách rozdelené na tri podobne silné tábory, čo je situácia, ktorá nemá v nedávnej histórii krajiny obdobu, píše denník Les Echos. "Aká väčšina bude vládnuť? S akým programom? A akým premiérom? Tri otázky, ktoré môžu zostať dlhšiu dobu bez odpovede," pokračuje.

Tábor prezidenta Macrona si druhým miestom vo voľbách zachránil česť, hlava štátu ale bude musieť prvýkrát po siedmich rokoch v úrade rokovať o vláde so svojimi oponentmi, píše denník Le Monde. Komentár Le Figaro potom špecifikuje, že Macron nemá inú možnosť, než rokovať s ľavicou.

Stratégiou je chaos

Podľa analýzy Les Echos ale toto predvolebné spojenectvo vybudované narýchlo v snahe zastaviť RN svojím povolebným vystúpením vykoľajil líder radikálne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon, ktorý sa voči spolupráci s Macronom okamžite vymedzil.

"Keď si nárokoval moc pre Nový ľudový front... pripomenul tým, ktorí to zabudli, že stratégiou Nepoddajného Francúzska je chaos," uvádza komentátor Christophe Jakubyszyn.

Macron pred voľbami vyhlásil, že ich zvolal, aby voliči "vyjasnili" smerovanie krajiny, výsledky ale Francúzsku uvrhli do ešte väčšieho zmätku, domnieva sa v denníku Le Figaro Alexis Brézet.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok