Prekvapenie vo Francúzsku. Druhé kolo volieb nečakane vyhral ľavicový ľudový front

7.7.2024 07:27 , Aktualizované: 8.7.2024 06:30

Ľavicový Národný ľudový front (NFP) nečakane zvíťazil v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou alianciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN).

Nikto nezískal absolútnu väčšinu

Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu.

Vyplýva to z tzv. exit pollov štyroch popredných prieskumných agentúr zverejnených bezprostredne po skončení nedeľňajšieho druhého kola.

Informovali o tom svetové agentúry.

Nový ľudový front podľa týchto výsledkov obsadí v 577-člennej dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení, 182 kresiel. Macronova koalícia Spolu (ENS) bude mať 168 kresiel a Národné združenie, ktoré po prvom kole viedlo, 143 mandátov.

Takéto rozloženie síl podľa agentúry AFP znamená pre Francúzsko obdobie novej politickej neistoty. Na absolútnu väčšinu je potrebných 289 kresiel a cesta k nej je tri týždne pred olympiádou v Paríži nejasná.

Tieto výsledky sú veľkým prekvapením, keďže po prvom kole spred týždňa sa počítalo s tým, že hoci RN nezíska absolútnu väčšinu, bude zrejme v pozícii zostaviť ďalšiu vládu.

Pozrite si komentujúci zahraničný blok o parlamentných voľbách vo Francúzsku z 21. hodiny.

Vyjadrenia k predčasným výsledkom

Prezident Macron podľa svojho okolia vyzval na zdržanlivosť, pretože odhady výsledkov neodpovedajú na otázku, kto bude vládnuť, informuje televízia BFM. 

Podľa Mélenchona je výsledok volieb obrovskou úľavou pre milióny Francúzov a ľavica zachránila republiku. Mélenchon požadoval odstúpenie premiéra Gabriela Attala a vymenovanie vlády ľavicového bloku.

"Francúzsko v nedeľu večer povedalo nie príchodu RN k moci," povedal predseda Socialistickej strany Olivier Faure.

Odmietol, že by sa jeho strana, ktorá je členom ľavicového bloku, podieľala na akejkoľvek rozdeľujúcej vláde, čím v podstate vylúčil, podobne ako Mélenchon, spoluprácu s Macronovým táborom, píše Le Monde.

Šéfka Zelených, ktorí sú tiež v ľavicovom bloku, Marine Tondelierová uviedla, že vo voľbách zvíťazila sociálna spravodlivosť, životné prostredie a ľudia.

Výsledky nečakali

Šéf RN Jordan Bardella vyjadril nespokojnosť s výsledkami. Odsúdil dohodu ostatných strán na tzv. republikánskom fronte, ktorej cieľom bolo strategickým hlasovaním zabrániť víťazstvu RN.

"Tieto volebné dohody uvrhli Francúzsko do náručia krajnej ľavice Jeana-Luca Mélenchona," povedal Bardella.

Šéfka RN Marine Le Penová, ktorá obhájila svoj mandát v prvom kole, poukázala na nárast počtu kresiel pre RN v porovnaní s voľbami v roku 2022.

Le Penová uviedla, že Macron je v neudržateľnej situácii a víťazstvo RN sa teraz iba odkladá.

Ďalší vývoj je ťažké odhadnúť

Ďalší vývoj je vzhľadom na črtajúce sa rozloženie síl ťažké odhadnúť. Podľa jedného zo scenárov by sa ľavica mohla pokúsiť získať podporu centristických síl – buď by vznikla menšinová vláda, alebo veľká koalícia. V takomto prípade by bol Macron zrejme nútený vymenovať premiéra z radov ľavice, píše DPA.

Samotný ľavicový blok je navyše názorovo rozdelený a zaujíma veľmi odlišné postoje k mnohým zásadným politickým otázkam. Ak sa ani jednému táboru nepodarí zostaviť vládu, súčasný kabinet by mohol zostať dočasne vo funkcii alebo by mohla byť vymenovaná úradnícka vláda.

Účasť voličov bola aj v druhom kole volieb vysoká. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností (20.00 h) stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta oprávnených voličov, čo je najviac od roku 1981.

Pozrite si reportáž z priebehu volebného dňa vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok