Pozor na podvodné webové stránky. Nepozornosť sa môže rýchlo zvrtnúť na boj o peňaženku

7.7.2024 13:16

Nepozornosť počas nakupovania cez slovenskú alebo zahraničnú webovú stránku sa môže rýchlo zvrtnúť na boj o naše peňaženky. Pred zaplatením by sme si mali pozrieť základné údaje o predajcovi. Ak chýbajú alebo nie sú úplné, môže to byť problém.

Rozpoznať stránku, ktorá je podvod a ktorá nie, dnes je už takmer nemožné. Na nemeckej webovej stránke, ktorá predáva veci na bicykle sa nechal nachytať aj pán Michal.

"Chcel som si kúpiť baterku na elektrický bicykel, tak som začal hľadať na stránkach internetu a našiel som ponuku v Nemecku," ozrejmil pre ta3.

Nízka cena a dokonale prepracovaná webová stránka ho presvedčila o kúpe produktu. Po vyplnení osobných údajov musel dopredu zaplatiť za tovar 360 eur. 

"Stále mi to nedalo, som bol taký nervózny z toho, že prečo mi to nechodí a začal som na internete hľadať a naraz som zistil, že stránka e-shopu je totálne falošná," vysvetlil pán Mila. 

Buďte obozretní

SOI pri nákupe cez internet radí, aby sme si vždy skontrolovali informácie o predajcovi. Všetky si vieme nájsť na stránke Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Pán Milan po svojej nepríjemnej skúsenosti radí: "Chcem upozorniť ľudí, aby si dávali pozor na tieto veci. Na tej stránke nebolo napísané ani telefónne číslo, kde by som sa vedel spýtať, len email."

Ak vám objednaný tovar nedoručia, máte právo odstúpiť od zmluvy a požiadať o vrátenie peňazí. Musia vám ich vrátiť do dvoch týždňov, pretože takto to platí podľa zákona 

"Ak je obchod na Slovensku, tak je tu inšpekcia. V prípade, že predávajúci má sídlo v inej európskej krajine, tak je tu Európske spotrebiteľské centrum. Ak je mimo EÚ, tak sa môžete domáhať práv v príslušnom orgáne tej danej krajiny," vysvetlila Judita Šenkárová (Odbor ochrany spotrebiteľa Slovenskej obchodnej inšpekcie). 

Ak sa rozhodnete podať podnet na obchodnú inšpekciu, musíte k nemu priložiť doklad o kúpe. Úspešnosť vyšetrenia podvodu a vrátenia peňazí je iba v zlomku prípadov. Preto si webovú stránku pred nákupom preverte, napríklad aj cez prehliadač domén.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok