Pozor na podvodné letné tábory. Viac ako polovica organizácií nemá certifikát na to, aby ich mohla organizovať

Letné tábory sú obľúbenou súčasťou školských prázdnin. Vynachváliť si ich nevedia hlavne rodičia. No nie je tábor ako tábor. Obchodná inšpekcia zistila, že viac ako polovica organizácii nemá certifikát na to, aby ho mohla organizovať.

Od oddychových po športové, tanečné, umelecké či vzdelávacie. Táborov je na trhu od výmyslov sveta a cestovné kancelárie hlásia, že na toto leto už majú obsadených viac ako 80 percent miest. 

"Dopredávame posledné voľné miesta. Rodičia môžu ešte využiť last minute ponuky," hovorí Pavol Bobošík, predseda Klubu detských cestovných kancelárií SACKA.

Alternatívou môže byť aj denný tábor, napríklad pre deti, ktoré si netrúfajú byť dlho bez rodičov.

"Máme tábory pre deti od 4 rokov aj pre 15-ročnych, pre ktorých je špeciálny program," vysvetľuje Michal Moško, organizátor letných táborov.

Licencia je základ

Odborníci upozorňujú, že detský tábor nemôže poskytovať organizácia, ktorá je bez licencie. Rovnako bez nej nemôže ani zverejňovať svoju ponuku táborov za účelom zisku. Obchodná inšpekcia za posledné obdobie klepla po prstoch až 15 neoprávneným organizáciám. 

"Jedná sa hlavne o občianske združenia. Tie môžu organizovať letné tábory len príležitostne. Nesmú byť za účelom dosahovania zisku a nesmú byť verejne propagované," ozrejmuje Bobošík.

Cestovka, ktorá ponúka tábory musí byť poistená aj proti insolventnosti. Ak takéto poistenie nemá, v prípade jej krachu vám nikto za kúpený pobyt peniaze nevráti.

"Zaznamenali sme 45 subjektov, z ktorých je až 85 percnet občianskych združení, ktoré nemajú poistenie proti insolventnosti," upozorňuje Bobošík.

Buďte opatrní

"Odporúčame vždy dopredu skontrolovať na stránke SOI. V ľavom stĺpci nájdete zoznam nielen tých, ktorí majú oprávnenie, ale aj tých, ktorí ho nemajú," radí Nadežda Machútová, ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Klub detských cestovných kancelárií predpokladá, že počet detí, ktoré sa v lete chystajú do nelegálneho tábora môže byť až 40-tisíc. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok