Vznik nového spojenectva? Španielska krajná pravica sa pripojí k Babišovej a Orbánovej frakcii

5.7.2024 22:21

Španielska krajne pravicová strana Vox v piatok oznámila, že opustí skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente a pripojí sa k novej aliancii Patrioti pre Európu, ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry Reuters a ANSA.

Orbán, Babiš, Kic
Foto: Profimedia
Český expremiér Andrej Babiš (vľavo), šéf Slobodnej strany Rakúska Herbert Kickl (v strede) a maďarský predseda vlády Viktor Orbán.

"Vlastenecké sily, ktoré posilnili svoje postavenie v EP, majú historickú príležitosť pretaviť mandát voličov na jednu veľkú skupinu, ktorá sa môže stať alternatívou ku koalícii strán stredu, socialistov a krajnej ľavice," uviedol Vox vo vyhlásení. Dodal, že Patrioti pre Európu sú reakciou na hlasy požadujúce radikálnu a naliehavú zmenu smerovania EÚ.

Spoločný cieľ

Tento krok je úderom pre ambície talianskej premiérky Giorgie Meloniovej zabezpečiť, aby bolo ECR tretím najväčším zoskupením v EP, ktoré by bolo protiváhou proti väčšine pozostávajúcej z umiernených konzervatívcov, sociálnych demokratov a liberálov.

Líder strany Vox Santiago Abascal v rozhovore pre noviny La Gaceta povedal, že Meloniovej strana Bratia Talianska (FdI) bude "vždy partnerom, priateľom a spojencom Voxu". Zároveň sa poďakoval poľskej strane Právo a spravodlivosť, ktorá tento týždeň krátko zvažovala odchod z ECR, za to, že je "predvojom vlasteneckých síl v Európe".

Kto všetko má byť v skupine Patrioti

V skupine Patrioti pre Európu majú byť okrem Voxu, Orbánovho Fideszu a Babišovho hnutia ANO aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a portugalská Chega.

Politická skupina v EP musí zahŕňať strany z najmenej siedmich členských štátov EÚ, takže jej iniciátori ešte musia presvedčiť partnerov z dvoch ďalších krajín.

Nie je jasné, či sa ku skupine pripojí francúzske Národné združenie (RN), ktoré minulý týždeň vyhralo prvé kolo predčasných volieb.

Denník Financial Times v piatok napísal, že RN rokuje s Patriotmi pre Európu a svoje rozhodnutie oznámi v pondelok.

V nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu strana Vox zdvojnásobila počet mandátov na šesť a získala 1,69 milióna hlasov, čo je takmer o 300 000 viac ako v roku 2019.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok