Babiš sa spojil s Orbánom a Kicklom. Zakladajú novú alianciu, volajú aj ďalšie strany

30.6.2024 10:58

Hnutie ÁNO bývalého premiéra Andreja Babiša, maďarská strana Fidesz súčasného premiéra Viktora Orbána a Slobodná strana Rakúska (FPÖ) zakladajú novú politickú alianciu. Na tlačovej konferencii vo Viedni to oznámil šéf FPÖ Herbert Kickl. K spolupráci vyzývajú aj ďalšie európske strany, cieľom je založiť v Európskom parlamente novú frakciu.

Potrebujú ďalšie posily

Viedenskej schôdzky sa Babiš aj Orbán zúčastnili osobne. Na obrazovkách okolo nich boli nápisy Patriots for Europe. Maďarsko začína od 1. júla polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Všetci traja predsedovia predniesli prejavy a neskôr podpísali manifest novej aliancie. Požadujú okrem iného viac rozhodovania na národnej úrovni, lepšiu obranu vonkajších hraníc pred migráciou a kritizujú Zelenú dohodu pre Európu (Green Deal).

Babiš s Orbánom budú ešte potrebovať europoslancov aspoň z piatich ďalších krajín, aby mohla nová frakcia v EP vzniknúť. Minimálny počet poslancov je stanovený na 23, ale zároveň musia byť zo siedmich rôznych členských štátov. Hnutie ÁNO bude mať v EP sedem ľudí, maďarský Fidesz 11.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok