Sunak odovzdal kráľovi svoju demisiu. Ohlásil tiež odchod z čela Konzervatívnej strany

5.7.2024 12:07 , Aktualizované: 5.7.2024 13:05

Britský premiér Rishi Sunak po historickej porážke svojej Konzervatívnej strany v parlamentných voľbách odovzdal svoju demisiu kráľovi Karolovi III.

sunak
Foto: TASR/AP

V rezignačnom prejave v Downing Street okrem toho ohlásil tiež odchod z čela konzervatívcov a strane i britskej verejnosti sa ospravedlnil. Zároveň vyjadril podporu svojmu nástupcovi Keirovi Starmerovi, ktorý doviedol Labouristickú stranu k drvivému víťazstvu.

Britský kráľ Sunakovu demisiu prijal, potvrdil krátko po príchode Buckinghamský palác.

Panovník obratom vymenoval premiérom Starmera. Moc v krajine s takmer 70 miliónmi obyvateľov preberá okamžite, nový kabinet chce podľa vyhlásenia labouristov vymenovať ešte v piatok.

"V tejto práci budú jeho úspechy úspechy nás všetkých," povedal končiaci sa premiér o svojom nástupcovi. "Nech boli naše nezhody v tejto kampani akékoľvek, je to slušný človek s citom pre verejnú službu, ktorého rešpektujem," pokračoval.

Sunakovo vystúpenie je reakciou na štvrtkové voľby dolnej komory britského parlamentu, ktoré po 14 rokoch ukončili vládu pravicových konzervatívcov a prisúdili masívnu väčšinu stredoľavým labouristom.

Starmer a jeho strana získali viac ako 400 mandátmi

Starmer a jeho strana disponujú viac ako 400 mandátmi z celkových 650, naopak konzervatívci pri zisku okolo 120 kresiel utrpeli svoju najhoršiu porážku a čaká ich neistá budúcnosť.

Z pozície lídra strany Sunak neodstupuje s okamžitou platnosťou. Uviedol, že tak urobí, "hneď ako budú pripravené podmienky na výber môjho nástupcu". V tomto smere neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti.

Sunak sa ospravedlnil kolegom

V krátkom prejave sa ospravedlnil straníckym kolegom i voličom, ktorí dávajú najavo silnú frustráciu zo stavu Británie po rokoch úradovania konzervatívcov. "Dal som tejto práci všetko, ale vyslali ste jasný signál, že vláda Spojeného kráľovstva sa musí zmeniť," uviedol.

Zároveň svoje takmer dvojročné pôsobenie na čele vlády obhajoval a vyjadril názor, že krajinu zanecháva bezpečnejšiu a silnejšiu, ako akú ju prevzal.

Hovoril o poklese inflácie a úrokov pri hypotékach alebo novej dohode s Európskou úniou o usporiadaní v Severnom Írsku a následnom obnovení fungovania tamojšieho parlamentu.

"Toto je ťažký deň na konci mnohých ťažkých dní, ale odchádzam z tejto práce poctený, že som bol vaším premiérom," uzavrel Sunak.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok