Historické víťazstvo pre labouristov. Novým britským premiérom sa stal Keir Starmer

5.7.2024 07:10 , Aktualizované: 5.7.2024 14:38

Británia má deň po parlamentných voľbách nového premiéra. Stal sa ním líder Labouristickej strany Keir Starmer, keď ho v piatok prijal britský kráľ Karol III. a vyzval ho na zostavenie novej vlády, uvádzajú britské médiá.

Sľúbil, že jeho vláda bude slúžiť všetkým Britom

Británia sa v parlamentných voľbách jasne vyslovila za zmenu a potrebuje činy, ktoré posilnia dôveru verejnosti v štát, povedal Keir Starmer v prvom prejave ako britský premiér. Sľúbil, že jeho vláda bude slúžiť všetkým Britom a že ukáže, ako môže politika meniť veci k lepšiemu.

"Naša krajina jasne hlasovala za zmenu, za národnú obnovu a návrat politiky k verejnej službe," povedal Starmer po drvivom víťazstve svojej strany, ktoré ukončilo 14-ročné vládnutie konzervatívcov.

"Či už ste volili labouristov alebo nie, vlastne zvlášť, ak to tak nebolo, hovorím vám napriamo, moja vláda vám bude slúžiť," pokračoval. "Politika môže byť silou pre dobro, ukážeme to," vyhlásil po príchode do londýnskeho sídla premiérov v Downing Street.

Nový premiér v prejave hovoril o tejto dezilúzii ako o rane v britskej spoločnosti, ktorú môžu zahojiť len činy. Sľúbil, že "tehlu po tehle" bude obnovovať "infraštruktúru príležitostí v Británii". Mnohí Briti dnes podľa neho neveria, že pre ich deti bude Británia lepším domovom, nová vláda sa ich ale bude snažiť presvedčiť, "kým znovu neuveríte".

"Chvíľu to potrvá," citovala Starmera spravodajská spoločnosť BBC. Premiér podľa nej varoval, že "zmeniť krajinu nie je ako prepnúť vypínač".

Na samý úvod prejavu ocenil pracovitosť svojho konzervatívneho predchodcu Rishiho Sunaka a pripomenul, že bol prvým britským premiérom s ázijskými koreňmi. "Dodatočné úsilie, ktoré to určite vyžadovalo, by nemal nikto podceňovať," povedal.

K moci sa vracia po 14 rokoch

Starmer doviedol labouristov k zisku obrovskej parlamentnej väčšiny, stredoľavá strana sa tak vracia k moci po 14 rokoch vlády pravicových konzervatívcov.

Britský panovník na konci dopoludnia prijal demisiu doterajšieho premiéra Rishiho Sunaka a následne sa v Buckinghamskom paláci zišiel so Starmerom, ako ukazuje fotografia publikovaná britskými novinármi.

Pred novým premiérom stojí rad výziev na čele so stagnujúcou ekonomikou a preťažením verejných služieb, predovšetkým zdravotnej starostlivosti.

Labouristi budú mať v novozvolenej dolnej komore parlamentu 412 zo 650 kresiel a budú tak mať voľnosť pri presadzovaní svojich plánov, silná väčšina ale príliš neodráža ich podporu u verejnosti. Labouristov vo štvrtok volila len tretina hlasujúcich.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok