Volebné miestnosti sa zatvorili. Podľa exit pollu v Británii zvíťazili labouristi

4.7.2024 23:26 , Aktualizované: 4.7.2024 23:52

V predčasných parlamentných voľbách v Británii zvíťazí Labouristická strana, ktorá získa drvivú väčšinu kresiel v dolnej snemovni. Naznačuje to exit poll zverejnený vo štvrtok večer po uzavretí volebných miestnosti. Informuje o tom BBC.

Británia
Foto: TASR/AP

Očakávaný víťaz britských volieb Keir Starmer sa poďakoval voličom labouristov a ľuďom, ktorí sa zapojili do kampane.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos pre stanice BBC, Sky News a ITV, labouristi v 650-člennej Dolnej snemovni získali 410 kresiel. Vládni konzervatívci po 14 rokoch pri moci utrpeli debakel, podľa odhadov získali 131 kresiel.

Hlasovacie miestnosti sa v krajine s takmer 70 miliónmi obyvateľov otvorili dnes o 07.00 h miestneho času (08.00 SELČ) a uzavreli sa o 22.00 h (23.00 SELČ).

Júlový termín volieb

Prekvapivý júlový termín volieb stanovil predseda konzervatívnej vlády Sunak, ktorý koncom mája nechal rozpustiť súčasný parlament. Podobne ako jeho strana, aj on sa od nástupu do funkcie v roku 2022 stretáva s veľmi nízkou popularitou a predvolebné prieskumy predpovedali drvivé víťazstvo opozičných labouristov.

Sľuby voličom a kandidatúra

Labouristi vo svojom manifeste sľubovali voličom obnovenie hospodárskeho rastu, z ktorého by mali prospech chudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Dôležitým bodom je pre nich reforma systému pracovnej migrácie, ktorá uľahčuje získanie pracovných víz pre cudzincov, ktorí spĺňajú požiadavky zamestnávateľov.

Starmerova strana chce obmedziť počet prisťahovalcov prichádzajúcich za pracovnými stimulmi napríklad zo zdravotníctva a stavebníctva a viac investovať do rekvalifikácie Britov, aby sami obsadili voľné pracovné miesta.

Ľavica chce tiež skrátiť čakacie listiny na starostlivosť v NHS alebo riešiť nelegálnu migráciu väčším dôrazom na vyšetrovanie a protiteroristické policajné operácie zamerané na prevádzačské gangy.

Naopak, sľubuje zrušenie deportácií migrantov do Rwandy, ktoré presadili konzervatívci. Má tiež v úmysle prijať 6 500 nových učiteľov a vytvoriť verejne vlastnenú energetickú spoločnosť.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. júna 2024 o debate Sunaka so Starmerom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok