Ministri vyzvali opozíciu, aby sa ospravedlnila. Novela Trestného zákona zavádza moderný európsky prístup, povedal Kaliňák

4.7.2024 17:19 , Aktualizované: 4.7.2024 22:44

To, čo včera povedal Ústavný súd SR, je pravda. Reagovali predstavitelia vládnej koalície na spoločnej tlačovej konferencii na stredajší verdikt o novele Trestného zákona.

"Ústavný súd jasne povedal, kto mal pravdu," uviedol minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa neho opozícia "štvala verejnosť".

Očakávajú ospravedlnenie

"Očakávame ospravedlnenie zo strany opozície za to, aký obrovský humbuk narobili pred Vianocami a v prvej časti nového roka," doplnil Kaliňák.

Tvrdí, že páchateľ môže podľa nového nastavenia trestných kódexov vyviaznuť s miernejším trestom. "Ale len v prípade, že odškodní obeť svojho trestného činu," uviedol.

Minister obrany si myslí, že novely zavádzajú moderný európsky prístup. "Na prvom mieste je ochrana obete a náhrada škody," podotkol.

Zmenu sme podporovali, hovorí Šutaj Eštok

"Hlas-SD od začiatku podporoval zmenu trestných kódexov," vyhlásil predseda strany a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Opozícia podľa neho v stredu "schytala debakel".

"Som rád, že rozhodnutie Ústavného súdu dalo za pravdu snahe celej vládnej koalície," podotkol.

Koalícia má byť na čo hrdá, povedal Taraba

Minister životného prostredia a podpredseda vlády Tomáš Taraba (nom. SNS) vyhlásil, že "koalícia má byť na čo hrdá".

"Verdikt Ústavného súdu znamená návrat Slovenska medzi civilizované krajiny," dodal.

Hovoril o návrate Slovenska medzi civilizované štáty. "To, čo sa včera udialo, je porážka všetkých protivládnych médií a samozrejme je to porážka celej opozície na čele so Zuzanou Čaputovou," dodal.

Je to totálne KO, tvrdí Susko

"Nález Ústavného súdu považujem za totálne KO pre exprezidentku Zuzanu Čaputovú a opozíciu," reagoval minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Minister vyzval predstaviteľov opozície, aby sa pozreli do ústavov na výkon trestov. "Dlhodobé tresty nie sú riešením. Taktiež ani väzba za účelom prinútenia sa k priznaniu alebo udaniu," dodal.

"Nová trestná politika prináša väčšie záruky, aby nebolo možné kohokoľvek nezákonne pripraviť o slobodu," tvrdí. Upriamil pozornosť na to, že z vyše 400 novelizačných bodov bol konštatovaný rozpor s ústavou v jednom vecnom bode a v troch prechodných ustanoveniach.

Verdikt Ústavného súdu

Ústavný súd SR v stredu (3. 7.) zrušil malú časť zmien v trestnom práve, ktoré vo februári schválil parlament.

Na súde obstál okrem iného zánik Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ďalej zníženie trestných sadzieb za korupciu, majetkovú či hospodársku kriminalitu aj skrátenie premlčacích dôb trestných činov.

Nová právna úprava sa tak bude vzťahovať aj na kriminálne prípady, ktoré súdy nestihli doteraz právoplatne uzavrieť.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok