Reakcie na verdikt Ústavného súdu nenechali na seba dlho čakať. Premiér žiada ospravedlnenie, Šimečka hovorí o víťazstve vlády

3.7.2024 19:09 , Aktualizované: 3.7.2024 22:37

Ústavný súd v stredu (3. júla) zrušil len malú časť z balíka zmien v trestnom práve, ktoré tento rok vo februári schválil parlament. Na súde obstál okrem iného zánik elitného útvaru prokuratúry, ďalej zníženie trestných sadzieb za korupciu, majetkovú či hospodársku kriminalitu aj skrátenie premlčacích čias trestných činov.

Nová právna úprava sa tak bude vzťahovať aj na kriminálne prípady, ktoré súdy nestihli doteraz právoplatne uzavrieť.

Ako na rozhodnutie súdu reagujú politické strany či jednotliví politici?

Peter Pellegrini, prezident

Prezident Peter Pellegrini plne rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu pri novele Trestného zákona.

Je povinnosťou vládnej koalície vysporiadať sa s časťami novely, v ktorej súd našiel nesúlad s ústavou, a povinnosťou opozície rešpektovať, že viaceré časti jej podania ústavní sudcovia zamietli, odkazuje.

Robert Fico, predseda vlády, predseda SMER-SD

Premiér víta a rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu.

Vo vyhlásení zverejnenom na Facebooku žiada exprezidentku, opozíciu, médiá a mimovládne organizácie, aby sa "ospravedlnili za prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov v súvislosti s vládnym návrhom zákona, ktorý zrušil špeciálnu prokuratúru, znížil trestné sadzby, skrátil premlčacie lehoty, dal prednosť odškodňovaniu obetí trestných činov a vykonal ďalšie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve".

Maroš Žilinka, generálny prokurátor

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlásil, že si vždy ctil autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu a nie je tomu inak ani v prípade stredajšieho rozhodnutia. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Vždy som si ctil a rešpektoval Ústavu SR, autoritu a rozhodnutia Ústavného súdu SR. Nie je tomu inak ani v prípade dnešného rozhodnutia Ústavného súdu SR," priblížil.

Boris Susko, minister spravodlivosti

Ústavný súd nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien, na ktorých je založená filozofia nedávno schválených trestných kódexov.

"Úpravy trestných sadzieb, premlčacie doby, výšky škody alebo zrušenie špeciálnej prokuratúry sú plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a rovnako tiež legislatívny proces schvaľovania Trestného zákona," zdôraznil Susko.

Nemôžu byť preto podľa jeho slov žiadne pochybnosti, že SR má moderné trestné kódexy porovnateľné s vyspelými európskymi demokraciami.

Mária Kolíková, exministerka spravodlivosti

Matúš Šutaj Eštok, predseda strany Hlas-SD

"Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu o novele trestných kódexov potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry - teda tých častí, ktoré opozícii slúžili na organizovanie protestov, obštrukcie v parlamente a ďalšie vyvolávanie zdania, že je ohrozená slovenská demokracia neboli v rozpore s ústavou," vyjadruje sa Matúš Šutaj Eštok.

Ako ďalej reaguje, rozhodnutie súdu má brať "vietor z plachiet" opozícii a má ju usvedčovať z toho, že účelovo zavádzala ľudí a živila protesty, ktorými cieľom mala byť podpora Ivana Korčoka.

Michal Šimečka, predseda PS, podpredseda parlamentu

Gábor Grendel, podpredseda Výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť

Hnutie Slovensko vyzýva ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby odstúpil. Podľa ich názoru ho Ústavný súd usvedčil z dvoch zlyhaní.

Ďalej sa v stanovisku píše, že to, "že niektoré časti novely sú v súlade s ústavou, ešte neznamená, že sú morálne správne a sú v súlade s verejným záujmom. Zníženie trestov za korupciu a zrušenie ÚŠP nebolo morálne správne a neslúžilo verejnému záujmu."

Tomáš Taraba, podpredseda vlády

Viliam Karas, podpredseda KDH

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu k trestným kódexom. Avšak, hnutie upozorňuje, že konštatovať súlad s ústavou v ostatných častiach ešte neznamená, že nižšie tresty, skrátené premlčacie lehoty, či zrušená špeciálna prokuratúra budú prínosom pre spravodlivejšie usporiadanie našej spoločnosti, zvýšia bezpečnosť občanov a ochránia ich majetok.

“Ústavný súd obvykle veľmi zdržanlivo zasahuje do zákonodarnej moci poslancov, aj to len v extrémnych prípadoch. Nález súdu potvrdil, že novela obsahovala aj extrémne ustanovenia," vyhlásil Karas.

Správu dopĺňame o ďalšie reakcie.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy o rozhodnutí Ústavného súdu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok