Kde sa stratil Macron? Francúzsky prezident zmizol z dohľadu kamier, spolustraníci ho vraj v kampani nechcú

5.7.2024 05:45

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v nedeľu naposledy objavil na verejnosti v prvom kole parlamentných volieb. Odvtedy ho v čase vrcholiacej predvolebnej krízy jeho strany nebolo vidieť ani počuť. Čelí tomu, že ho jeho spolustraníci nechcú pre nepopularitu prezidenta, píše webový portál Politico.

Macron
Foto: AP Photo/Michel Euler

Macron v nedeľu vhodil svoj hlas do volebnej urny v tmavej leteckej bunde, čiernych okuliaroch a bejzbalovej čiapke. Namiesto toho, aby v ten večer utešoval voličov svojej strany a mobilizoval ich pred druhým kolom po jasnom triumfe krajne pravicového Národného združenia (RN), obmedzil sa na krátke písomné vyhlásenie svojej kancelárie. Na verejnosti sa zatiaľ viac neobjavil.

Boj o tábor voličov

Prvýkrát od Macronovej úspešnej prezidentskej kampane pred siedmimi rokmi bojuje jeho tábor vedený stranou Obroda o priazeň voličov bez pomoci svojho lídra. Realita je taká, že jeho ľudia ho v kampani nechcú. Prezident sa dokonca neobjavuje ani na drvivej väčšine volebných plagátov a letákov.

"Bolo mu povedané, aby prestal viesť kampaň... Namiesto toho, aby si vypočul naše posolstvo, je to tak, že ho k tomu prinútili," povedal jeden z predstaviteľov strany. Prezident podľa neho doteraz podcenil skutočnosť, že veľkú časť verejnosti odrádza jeho osoba od toho, aby ich volila.

Bez lídra

Niektorí poprední predstavitelia Obrody v posledných týždňoch lobovali za to, aby sa Macron z kampane úplne stiahol. Jeden minister dokonca v televízii vyhlásil, že Macron "sa už nenosí".

Pre veľmi výrečného 46-ročného prezidenta, ktorý je rád v centre pozornosti a prichádza s novými nápadmi, to nie je moc vítané.

Ako Napoleon v exile

Ale Macron, podobne ako Napoleon v nútenom exile, sa už ponáhľa k plánovaciemu stolu a pripravuje sa na ďalšiu bitku: Macron sa po očakávanej drvivej porážke v nedeľňajšom druhom kole volieb pripravuje na riadenie Francúzska. Podľa všetkého bude musieť krajinu riadiť v spolupráci s nacionalistickou RN, ktorú vedie jeho dvojnásobná súperka v prezidentských voľbách Marine Le Penová.

Jeho spolupracovníci tvrdia, že sa pripravuje na niekoľko možných scenárov, od drvivého víťazstva a väčšinovej vlády RN až po parlament s rozdrobenou mocou. Niektorí predstavitelia Obrody hovoria o vytvorení voľnej koalície s viacerými stranami kritickými voči RN a o vyjednávaní s rôznymi formáciami o rôznych politických otázkach.

Mimo dohľad kamier

Vydrží však Macron dlho mimo dohľadu kamier? Zrejme nie. V nedeľu večer si bude musieť vybrať meno nového premiéra. Bude sa musieť rozhodnúť na základe toho, aké výrazné bude očakávané víťazstvo Le Penovej.

Bude sa musieť opäť ujať vedenia. Medzitým nie je jasné, či sa mu po vynútenej prestávke podarí napraviť vzťahy s partnermi a zlepšiť svoj poškodený imidž v očiach verejnosti, dodáva Politico.

Pozrite si archívnu reportáž z 30. júna 2024 o parlamentných voľbách vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok