Prvé kolo vo Francúzsku vyhrala krajná pravica. Z ďalšieho kola sa stiahlo najmenej 200 kandidátov

2.7.2024 19:20 , Aktualizované: 2.7.2024 22:26

Z druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku odstúpilo 218 kandidátov, z toho 130 z ľavice a 82 z provládnej strany. Vyplýva to z výpočtov denníka Le Monde. Kandidáti sa chcú vyhnúť úspechu nacionalistického Národného združenia (RN) a stretom medzi tábormi s podobnými názormi. Svoje rozhodnutie odstúpiť museli oznámiť do dnešnej 18. hodiny.

Vyše 110 z nich patrí k ľavicovému zoskupeniu Nový ľudový front (NFP) a viac ako 70 zase k prezidentskému blok Spolu (ENS), prezývanému aj macronisti. Odstúpila aj jedna kandidátka krajne pravicovej strany Národné združenie (RN), ktorá sa pred časom nechala odfotografovať v čiapke poddôstojníka nemeckého vojnového letectva Luftwaffe s hákovým krížom.

Predčasné voľby vo Francúzsku

Predčasné voľby vyhlásil prezident Emmanuel Macron v dôsledku neúspechu kandidátov prezidentskej väčšiny v eurovoľbách.

V prvom kole volieb bolo najúspešnejšie RN vedené Marine Le Penovou. Nasledovali ľavicový NFP a centristický Macronov blok ENS, ktorí sa teraz snažia zabrániť, aby RN získalo v parlamente absolútnu väčšinu. Robia tak nielen mobilizáciou svojich voličov, ale aj tým, že vyzývajú svojich kandidátov, aby vo svojom obvode stiahli svoju kandidatúru v prospech súpera RN s lepšími vyhliadkami na víťazstvo.

Ako funguje volebný systém?

Podľa francúzskeho volebného systému potrebuje kandidát získať v deň volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, ako aj podporu najmenej 25 percent registrovaných voličov vo volebnom obvode, aby bol zvolený hneď v prvom kole.

Ak sa tak nestane, do druhého kola postúpia dvaja najlepší kandidáti vo volebnom obvode, ako aj ďalší kandidáti, ktorí získali podporu aspoň 12,5 percenta registrovaných voličov. V druhom kole vyhráva kandidát s najväčším počtom hlasov.

Keďže v prvom kole sa podarilo zvoliť len 76 poslancov, v tom druhom sa rozhoduje o 501 zvyšných kreslách v Národnom zhromaždení.

Pozrite si archívny výstup francúzskeho prezidenta z 10. júna 2024 o predčasných voľbách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok