Putin prisľúbil návštevu Turecka. Erdogan by radšej uvítal rýchlejší pokrok v jadrových projektoch

3.7.2024 08:58 , Aktualizované: 3.7.2024 19:11

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan sa stretli na začiatku dvojdňového samitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorý sa začína v Astane.

Erdogan naliehal na spustenie jadrovej elektrárne, ktorú v Turecku stavia ruská spoločnosť Rosatom.

Putin prisľúbil návštevu Turecka, ale termín návštevy nebol podľa Kremľa ešte dohodnutý, píše ruská štátna agentúra TASS.

Možnosť vybudovať ďalšiu

"Už dlho sme spolu s mojím priateľom takto nehovorili, hovorili sme po telefóne, ale naši ministri zahraničia, energetiky a financií boli v ustavičnom kontakte po celý čas. Samozrejme, že by sme si želali, aby jadrová elektráreň Akkuyu bola čo najskôr spustená," povedal Erdogan podľa TASS.

"Okrem toho rokujeme o druhej jadrovej elektrárni v Sinope a som presvedčený, že v tom môžeme urobiť veľmi dôležité kroky. Ministri energetiky ďalej prerokujú túto otázku," dodal.

Prvá jadrová elektráreň v krajine

Rosatom stavia prvú jadrovú elektráreň v Turecku, ktorá mala byť hotová k vlaňajšiemu 100. výročiu vzniku Tureckej republiky.

Vplyvom sankcií sa však stavba oneskorila, a tak sa podľa dostupných informácií očakáva, že prvý blok elektrárne Akkuyu bude spustený tento rok v októbri a ďalšie tri budú nasledovať do roku 2026.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. júla o príchode Vladimira Putina na samit do Kazachstanu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok