Putin predložil návrhy na mier, čaká na reakciu Ukrajiny. Tvrdí, že Kyjev musí ustúpiť

26.6.2024 05:00

Nedávne návrhy ruského prezidenta Vladimira Putina na nastolenie mieru na Ukrajine môžu takmer okamžite zastaviť boje. Podľa agentúry TASS to povedal poradca ruskej hlavy štátu Jurij Ušakov. Kyjev a jeho západní spojenci už skôr jednoznačne odmietli plán, ktorý okrem iného predpokladá odovzdanie rozsiahlych území Rusku.

Putin
Foto: TASR/AP

Putin v polovici júna vyhlásil, že ukrajinské jednotky musia opustiť Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť, ktoré sú čiastočne okupované Ruskom.

Putinove podmienky

Hneď ako Kyjev začne sťahovať vojská a zaviaže sa, že nevstúpi do NATO, Moskva zastaví paľbu a bude pripravená rokovať, povedal šéf Kremľa.

Putin hovoril o podmienkach krátko pred otvorením medzinárodnej mierovej konferencie vo Švajčiarsku, na ktorej sa okrem iných zúčastnila aj Ukrajina a na ktorú Rusko nebolo pozvané.

Ušakov povedal, že ruská strana predložila na stôl možnosť, "ktorá by nám umožnila, ak by sme boli pripravení ju prijať, doslova okamžite zastaviť vojenské operácie".

Zároveň obvinil západných predstaviteľov, že sa ani nepokúsili "preniknúť do podstaty" návrhu, ktorý označil za "racionálny".

Návrhy na mier

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým označil Putinove slová za ultimátum a povedal, že ruský prezident sa správa ako bývalý nacistický vodca Adolf Hitler a bude stupňovať svoje požiadavky, keďže sa usiluje získať aj ďalšie ukrajinské regióny.

Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že všetci vedia, že Putin svoje návrhy na mier na Ukrajine nemyslí vážne.

Ukrajina požaduje stiahnutie ruských vojsk zo všetkých okupovaných území a tiež z anektovaného polostrova Krym, ktorý Rusko obsadilo v roku 2014.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. júna 2024 o tom, kto môže za inváziu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok