Irán varuje Izrael. Útok na Hizballáh by mohol vyvolať vojnu v celom regióne

2.7.2024 20:54

Ak Izrael zaútočí na libanonské šiitské hnutie Hizballáh, hrozí vojna na celom Blízkom východe. Podľa denníka Times of Israel (ToI) to povedal Kamal Charrází, ktorý je vysokým poradcom iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a bývalým iránskym ministrom zahraničných vecí. Podľa Kharraziho by Irán v prípade vojny aktívne podporil Libanon.

Gaza
Foto: TASR/AP

Charrází povedal, že Irán nemá záujem o vojnu. Je však pripravený postaviť sa na stranu Hizballáhu, ak k tomu dôjde. "Existuje pravdepodobnosť, že vojna by sa mohla rozšíriť na celý región, takže Irán by sa musel pripojiť aj k iným krajinám. Ak by takáto situácia nastala, podporíme Hizballáh všetkými dostupnými prostriedkami," povedal Charrází v rozhovore pre Financial Times.

Konflikt na Blízkom východe

Roky trvajúce spory Izraela s Hizballáhom, ktorý má podporu Iránu, sa vyostrili so začiatkom izraelskej vojenskej operácie v pásme Gazy. Izrael začal ofenzívu v Gaze v reakcii na teroristický útok zo 7. októbra minulého roka, pri ktorom militanti Hamasu zabili 1 200 ľudí a 250 ďalších zajali ako rukojemníkov na palestínskych územiach.

Podľa palestínskej samosprávy ovládanej Hamasom Izraelčania od októbra zabili takmer 40 000 Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Hamas je kľúčovým spojencom Hizballáhu. Izrael, Spojené štáty, Európska únia a napríklad aj česká vláda považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

Smrť šéfa Hizballáhu

Pri nedávnom útoku izraelských síl v Pásme Gazy prišiel o život vysokopostavený člen Hizballáhu. Hizballáh odpovedal nasledujúci deň útokom bezpilotným lietadlom na izraelské ciele, ktorý bol najväčší od októbra. Podľa Izraela boli pri útoku zranení dvaja ľudia.

Odvtedy výrazne vzrástli obavy, že napätie na izraelsko-libanonskej hranici by mohlo prerásť do vojenského konfliktu.

Aký bol hlavný motív

Harrison Mann zo spravodajskej služby amerického ministerstva obrany sa domnieva, že by bolo vážnou chybou, keby Izrael začal vojnu proti Hizballáhu. Za hlavný motív považuje snahu židovského premiéra Benjamina Netanjahua udržať sa pri moci. Mann opustil armádu v júni pre svoj nesúhlas s politikou USA v izraelsko-palestínskom konflikte.

"Všetci vieme, že ak chce izraelský premiér predĺžiť svoju politickú kariéru, musí pokračovať vo vojne, aby neskončil pred súdom," povedal Mann.

Súdny proces s Netanjahuom vo veci obvinení z korupcie, podvodu a porušenia dôvery sa začal pred viac ako štyrmi rokmi a stále prebieha.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. júna 2024 o tom, ako Izrael zabil sestru vodcu Hamasu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok