Hizballáh reaguje na smrť vysokopostaveného veliteľa. Zahájil dronový útok na Izrael

13.6.2024 15:49 , Aktualizované: 14.6.2024 16:07

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh v piatok oznámilo, že uskutočnilo najväčší útok dronom na izraelské ciele od začiatku vojny v Pásme Gaze 7. októbra minulého roka. S odvolaním sa na predstaviteľov hnutia o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia Hizballáh vypálil rakety a drony na celkovo deväť izraelských vojenských objektov. K útoku došlo deň po tom, ako židovský štát oznámil, že sa mu podarilo zneškodniť vysokého veliteľa šiitského hnutia.

Útok je odvetou za smrť Táliba Samiho Abdalláha, citovala agentúra Reuters predstaviteľa Hizballáhu. Veliteľa, známeho aj ako „Abu Talib“, Izrael označil za najvyššie postaveného člena Hizballáhu, ktorého sa mu podarilo zlikvidovať od októbra.

Rastúce násilie

„Hizballáh pod vedením Iránu a bejrútska vláda nesú plnú zodpovednosť za rastúce násilie na izraelsko-libanonskej hranici,“ reagoval hovorca vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a dodal, že aktéri sa budú zodpovedať „diplomaticky alebo inak“.

Podľa izraelskej armády preletelo cez hranice do Izraela 40 rakiet a sedem ďalších „podozrivých vzdušných cieľov“, čo zrejme znamená bezpilotné lietadlá. Niektoré z nich zničili systémy protivzdušnej obrany, iné po dopade spôsobili požiare. Cieľom bol sever Izraela a Golanské výšiny, ktoré sú čiastočne okupované Izraelom. Dvaja ľudia utrpeli zranenia, uvádza denník The Times of Israel.

„Od začiatku tejto krízy sme osem mesiacov rokovali s Izraelom aj Libanonom, aby sme zabezpečili, že napätie na hraniciach neprerastie do plnohodnotnej vojny,“ uviedol v reakcii vysoký predstaviteľ USA.

Iránom podporované hnutie Hizballáh a Izrael na seba s prestávkami útočia od začiatku konfliktu v Pásme Gaze, ale v posledných dvoch dňoch sa útoky výrazne zintenzívnili. Už v stredu Hizballáh uskutočnil najmenej osem podobných odvetných akcií, informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok