Vedci veria, že vyvinuli "smrtiacu zbraň". Dokáže vraj zabíjať rakovinové bunky v tele

3.7.2024 00:00

Pri hľadaní lieku na rakovinu svitla nová nádej. Vedci tvrdia, že vyvinuli "smrtiacu zbraň", ktorá zabíja rakovinové bunky. Kľúčom k úspechu sú vraj nanoroboty. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Karolinska Institutet vo Švédsku, ktorá bola uverejnená v časopise Nature Nanotechnology.

rakovina, bunky
Foto: Profimedia

Zbraň proti rakovine?

Vedci tvrdia, že vyvinuli nanoroboty so skrytými "smrtiacimi zbraňami", ktoré dokážu zabíjať rakovinové bunky.

Pri pokusoch na myšiach sa ukázalo, že tieto malé stroje dokážu zastaviť šírenie nádorov bez poškodenia okolitého zdravého tkaniva. Vedci zo švédskeho Karolinska Institutet dúfajú, že táto technológia bude rovnako účinná aj u ľudí, informuje britský web The Sun.

Vedci z Katedry lekárskej biochémie a biofyziky sa domnievajú, že dosiahli sľubné výsledky.

"Teraz musíme preskúmať, či táto metóda funguje na pokročilejších modeloch rakoviny, ktoré viac reprezentujú skutočné ľudské ochorenie. Musíme tiež zistiť, aké vedľajšie účinky má táto metóda predtým, ako ju budeme môcť otestovať na ľuďoch," vysvetlil výskumník Yang Wang.

Smrtiaca zbraň

Vedci už skôr vyvinuli štruktúry, ktoré dokážu na povrchu buniek usporiadať takzvané receptory smrti, čo vedie k ich úmrtiu. Tieto štruktúry sú charakterizované šiestimi peptidmi (reťazcami aminokyselín) usporiadanými do šesťuholníkového vzoru.

"Tento šesťuholníkový nanoparalel peptidov sa stáva smrtiacou zbraňou," povedal profesor Björn Högberg, hlavný autor štúdie uverejnenej v časopise Nature Nanotechnology.

"Ak by ste ho podali ako liek, začal by nerozlišujúco zabíjať bunky v tele, čo by nebolo dobré. Aby sme tento problém obišli, ukryli sme zbraň do nanoštruktúry z DNA," vysvetlil Högberg.

DNA origami

Umenie vytvárania nanoštruktúr pomocou DNA sa nazýva "DNA origami" a tím vedcov na ňom pracuje už niekoľko rokov.

Teraz túto techniku použili na vytvorenie "spínača smrti", ktorý sa aktivuje len za správnych podmienok a šetrí zdravé bunky. "Podarilo sa nám ukryť túto zbraň tak, aby sa prejavila len v prostredí nádoru a v jeho okolí," povedal profesor Högberg.

"To znamená, že sme vytvorili typ nanorobota, ktorý sa dokáže špecificky zamerať na rakovinové bunky a zabíjať ich," vysvetlil.

Čo je kľúčom úspechu?

Kľúčom k úspechu je kyslé mikroprostredie, ktoré zvyčajne obklopuje rakovinové bunky a aktivuje zbraň nanorobota.

Pri analýzach sa vedcom podarilo preukázať, že peptidová zbraň je ukrytá vo vnútri nanoštruktúry pri normálnom pH 7,4 ľudského tela, ale keď pH klesne na 6,5, začne veľmi účinne zabíjať bunky, píše o tom CNN Prima News.

Experiment s nanorobotmi

Vedci vstrekli nanoroboty myšiam s rakovinou prsníka. Výsledkom bolo 70-percentné zníženie rastu nádorov v porovnaní so zvieratami, ktorým bola vstreknutá neaktívna verzia nanorobota.

Okrem testovania vedci plánujú preskúmať, či je možné nanorobota špecificky zacieliť pridaním proteínov alebo peptidov, ktoré sa špecificky viažu na určité typy rakoviny. Tento cielený prístup by mohol v budúcnosti viesť k účinnejšej a menej toxickej liečbe rakoviny.

Pozrite si archívny rozhovor so 14. apríla 2024 o prevencii rakoviny ústnej dutiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok