Oficiálne narodeninové oslavy pre kráľa zatienila rakovina. Kto sa ukáže na balkóne Buckinghamského paláca?

13.6.2024 00:00

Už v sobotu 15. júna sa v Londýne koná Trooping the Colour, teda vojenská prehliadka pri príležitosti narodenín britského panovníka. Kráľovská rodina si pre zdravotné problémy jej kľúčových členov prechádza náročným obdobím. Verejnosť tak zaujíma, kto každý jej bude mávať z ikonického balkóna Buckinghamského paláca.

kráľovská rodina
Foto: Profimedia

Trooping the Colour je každoročná vojenská prehliadka pri príležitosti oficiálnych narodenín britského panovníka. Tie skutočné oslavuje 14. novembra.

Súčasťou prehliadky je aj vystúpenie kráľovskej rodiny na balkóne Buckinghamského paláca. Nie je preto prekvapením, že je pre priaznivcov monarchie jednou z najočakávanejších udalostí roka.

Tohtoročnú prehliadku však sprevádzajú viaceré otázky. Začiatkom roka kráľovi Karolovi III. aj jeho neveste Kate, princeznej z Walesu, diagnostikovali rakovinu. Od verejných povinností si preto museli zobrať voľno.

Kráľ sa medzičasom čiastočne vrátil k povinnostiam. Princezná z Walesu však naposledy na verejnosti prehovorila v marci, keď prostredníctvom videa odhalila svoju diagnózu, pripomína portál ABC News.

Uvidíme na prehliadke kráľa?

Áno. Podľa Buckinghamského paláca však kráľ v tradičnej prehliadke mierne upraví svoju úlohu. Kým minulý rok ju absolvoval zo sedla koňa, tento rok sa bude viezť v koči spolu s kráľovnou Camillou. 

A čo princezná z Walesu?

Kensingtonský palác zatiaľ neuviedol, či sa Kate zúčastní prehliadky. Princezná z Walesu, ktorá je čestnou plukovníčkou Írskej gardy, sa už písomne ospravedlnila z vynechania Colonel's Review, teda nácviku prehliadky. Svojim jednotkám adresovala list.

„Chcela som vám napísať a dať vám vedieť, aká som hrdá na celý pluk pred Colonel's Review a Trooping the Colour,“ napísala v liste, ktorý pluk zverejnil na sociálnej sieti X. „Oceňujem, že všetci, ktorí tento rok vystupujú, cvičili celé mesiace a venovali mnoho hodín tomu, aby ich uniformy a cvičenie boli bezchybné,“ píše princezná z Walesu. 

„Byť vašou plukovníčkou pre mňa zostáva veľkou cťou a je mi veľmi ľúto, že nemôžem prevziať salvu na tohtoročnej plukovníckej prehliadke. Prosím, odovzdajte moje ospravedlnenie celému pluku, dúfam však, že vás budem môcť čoskoro opäť všetkých reprezentovať,“ pokračovala.

Podľa kráľovskej expertky Katie Nichollovej ostane verejnosť sklamaná. V rozhovore pre Entertainment Tonight prezradila, že je veľmi pravdepodobné, že sa Kate na tomto podujatí nezúčastní. "Dala jasne najavo, že chce zostať mimo centra pozornosti. Potrebuje toto obdobie a byť pod radarom, aby sa zotavila. Sme však zvyknutí vidieť ju na tom balkóne," dodala. 

Budú na balkóne kývať aj deti?

Palác neuviedol, či sa na tradičnej slávnosti objavia aj deti Williama a Kate - princovia George a Louis a princezná Charlotte. Minulý rok sa spolu s Kate a Camillou počas sprievodu previezli v koči, neskôr sa pripojili k ostatným členom kráľovskej rodiny na balkóne Buckinghamského paláca.

Kráľovskú expertku by ich prítomnosť neprekvapila. „Boli tam už niekoľkokrát. Vždy sa správajú bezchybne, často sa zabávajú a zdá sa, že sa im to vždy páči. Vôbec by ma neprekvapilo, keby sa William rozhodol vziať ich so sebou.“

„Zatiaľ nie sú pracovnými členmi kráľovskej rodiny, ale budú. Princ George je budúci kráľ, takže pre verejnosť je možnosť vidieť Georgea, Charlotte a Louisa pri takýchto príležitostiach naozaj veľmi dôležitá,“ myslí si Nichollová. 

Pozrite si archívnu reportáž o minuloročnej prehliadke pri príležitosti narodenín kráľa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok