VIDEO: Rusko zničilo niekoľko ukrajinských stíhačiek. Kyjev to potvrdil, tvrdí však, že straty sú menšie

2.7.2024 10:50

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily zničili päť ukrajinských stíhačiek typu Su-27 a dve ďalšie poškodili. Ruský útok sa odohral na letisku v Poltavskej oblasti. Ukrajinské stíhačky boli zničené prostredníctvom balistických rakiet Iskander-M. O situácii informovala agentúra Reuters.

ukrajina vojna
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Vážna hrozba

"Dôsledkom ruského útoku bolo zničených päť aktívnych viacúčelových stíhačiek a dve ďalšie boli poškodené," uviedlo ruské ministerstvo. Zároveň zverejnilo aj zábery z útoku, na ktorých je vidieť plamene a dym stúpajúci z letiska.

Útok na letisko potvrdil aj Kyjev. "K útoku došlo. Zaznamenali sme určité straty, avšak nie v takej miere, ako tvrdí náš nepriateľ," napísal na sociálnej sieti plukovník Jurij Ihnat z ukrajinských vzdušných síl.

Ukrajinskí vojenskí blogeri zároveň tvrdia, že nad letiskom sa nachádzali aj ruské prieskumné drony, ktoré poskytli podporu raketovému útoku.

Podľa Ihnata sú prieskumné drony vážnou hrozbou a Ukrajina v súčasnosti nedisponuje dostatočnými prostriedkami na ich zničenie.

Moskva sa zameriava na ukrajinské letiská v čase, keď Kyjev očakáva prvé dodávky stíhačiek F-16 z Holandska.

Vo štvrtok 27. júna Rusko zaútočilo na letisko v meste Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti.

Podľa vojenských analytikov sa týmito útokmi Moskva snaží skomplikovať dodávky stíhačiek F-16 na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok