Ženy našli u starého otca tajnú pivnicu, v ktorej boli milióny. Následne prišlo veľké sklamanie

1.7.2024 18:43

Dve sestry objavili v pivnici svojho starého otca v talianskom Janove 158 miliónov talianskych lír (približne 81 612 eur). Talianska centrálna banka však odmieta vymeniť bankovky bývalej národnej meny s odôvodnením, že termín premeny na súčasnú menu už dávno uplynul.

Libra
Foto: Facebook/Compro e vendo con le LIRE ITALIANE

Upratovanie pivnice

Po nedávnej smrti svojho otca, ktorý zdedil dedkov byt a prenajímal ho, sa sestry rozhodli vyčistiť jeho pivnicu. Medzi škatuľami, kuframi a starými komodami narazili na balíky s bankovkami v hodnote 50 000 a 100 000 lír, uviedol server Radiolina.

"Keď sme vyprázdňovali škatule, ktoré patrili môjmu starému otcovi, všimla som si, že moja sestra má veľmi zvláštny výraz v tvári," opísala situáciu jedna zo žien. Našli balíky plné peňazí.

Výmena peňazí nebola možná

Čím dlhšie hľadali, tým viac balíkov peňazí nachádzali. Počítanie peňazí im trvalo, ale vraj ich to bavilo.

Radosť však netrvala dlho. Keď sa sestry obrátili na národnú banku, aby im bankovky vymenila za eurá, povedali im, že desaťročná zákonná lehota na to už dávno uplynula, a preto výmena nie je možná. Eurom sa v Taliansku začalo fyzicky platiť v roku 2002.

Sklamanie bolo obzvlášť veľké pre jednu zo žien, ktorá sama vychováva tri deti a má len čiastočný úväzok. Sen o možnom zlepšení finančnej situácie rodiny sa tak rozplynul, píšu novinky.cz.

Nedokážu sa s tým zmieriť

Podľa SüdtirolNews sa s tým sestry nechcú zmieriť a plánujú napísať list prezidentovi a guvernérovi centrálnej banky.

"Stále veríme, že sa dá niečo urobiť, inak by úspory mnohých starých rodičov a rodičov, ktoré si celý život sporili, vyšli nazmar," uviedli.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. decembra 2023 o chybnom účte.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok