Proces s Trumpom viazne. Súd rozhodol, že exprezidenti USA majú istú imunitu voči stíhaniu za činy v úrade

1.7.2024 17:00 , Aktualizované: 1.7.2024 21:48

Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok vrátil súdu nižšej inštancie otázku, či je bývalý prezident Donald Trump chránený pred trestným stíhaním za pokus o zvrátenie posledných prezidentských volieb.

Súd rozhodol, že bývalí prezidenti majú určitú imunitu v súvislosti s činmi vykonanými počas výkonu funkcie, ale definitívne nerozhodol o Trumpovom prípade, informujú americké médiá.

Trumpova námietka

Spor sa teraz vracia k federálnemu sudcovi, ktorý proces, v ktorom je bývalý prezident obvinený okrem iného zo sprisahania s cieľom potlačiť volebné právo Američanov, prerušil kvôli prerokovaniu Trumpovej námietky.

Ešte pred pondelkovým verdiktom bolo veľmi nepravdepodobné, že by sa proces skončil pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých Trump opäť kandiduje. Podľa agentúry AP sa táto pravdepodobnosť teraz ešte znížila.

Najvyšší súd sa úplne nestotožnil s Trumpovým argumentom, že bývalí prezidenti nemôžu byť stíhaní za žiadne činy počas výkonu funkcie, ktoré by mohli byť považované za úradné činy. Trumpov právny zástupca sa pritom vyjadril, že za takýto čin by sa mohlo považovať nariadenie štátneho prevratu alebo zavraždenie politického protivníka.

Imunita a výsmech

Podľa verdiktu šiestich konzervatívnych členov Najvyššieho súdu majú bývalí prezidenti právo na "aspoň nejaké... imunitu voči trestnému stíhaniu za všetky ich úradné činy".

"Na neoficiálne činy sa imunita nevzťahuje," uvádza sa ďalej v rozsudku. V spoločnom odlišnom stanovisku traja liberálni sudcovia napísali, že rozhodnutie väčšiny je "výsmechom" základnej zásady, že v Spojených štátoch sú si všetci pred zákonom rovní.

Najvyšší súd musel zasiahnuť

Je to po prvýkrát, čo sa Najvyšší súd USA zaoberal imunitou prezidenta voči trestnému stíhaniu. Pred Trumpom ešte žiadny bývalý prezident USA nečelil impeachmentu; republikánsky prezident z rokov 2017 až 2021 bol vlani terčom štyroch a v jednom prípade ho už porota uznala vinným.

Okrem federálneho volebného procesu by dnešné rozhodnutie mohlo ovplyvniť aj konanie o impeachmente v štáte Georgia, ktoré tiež súvisí s Trumpovým úsilím zvrátiť jeho porážku v roku 2020.

Trump vo vyhlásení vydanom tesne po rozhodnutí Najvyššieho súdu uviedol, že je hrdý na to, že je Američan.

"Veľké víťazstvo pre našu ústavu a demokraciu," napísal na sociálnej sieti Truth.

Pozrite si archívnu reportáž z 31. mája 2024 o tom, kedy sa Trump vráti na súd.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok