Šok, sklamanie, panika. Biden v debate s Trumpom neoslnil, demokrati údajne uvažujú, že ho vymenia

29.6.2024 00:00

Šok, sklamanie a panika zavládli podľa amerických médií v tábore Demokratickej strany po prvej predvolebnej debate medzi prezidentom Joeom Bidenom a jeho republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Neistý výkon 81-ročného demokrata podľa webu Politico dokonca vyvolal zákulisné diskusie o tom, že by strana mala do novembrových prezidentských volieb vyslať iného zástupcu.

trump biden
Foto: TASR/AP

Rozhodné vyjadrenie demokratov

"Výkon Joea Bidena v debate bol ozajstným sklamaním. Myslím, že to sa nedá nijako inak podať," povedala vo vysielaní televízie CNN bývalá Bidenova hovorkyňa Kate Bedingfieldová. Ďalší demokrati dávali podobné pocity najavo anonymne.

"Je to zlé," citoval web Semafor nemenovaný zdroj blízky Bidenovej administratíve. "Som v šoku," povedal zas spravodajskému serveru Axios jeden z demokratov v Snemovni reprezentantov. "Stratíme v snemovni 20 kresiel, ak to takto pôjde ďalej," reagoval ďalší kongresman.

Biden, ktorý je najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov, svojím výkonom v debate podľa médií rozhodne nerozptýlil pochybnosti voličov ohľadom svojej spôsobilosti na výkon funkcie. Hovoril potichu, jeho hlas bol chrapľavý a miestami nebol schopný dokončovať myšlienky. Po debate uviedol, že mal bolesti krku.

Demokrati sa ihneď začali strachovať o osud Bidenovej kandidatúry v doteraz nevídanej miere, napísal denník The Washington Post. Podľa Politico panika dosiahla takú úroveň, že niektorí diskutujú o doteraz nemysliteľnom postupe, teda nahradení prezidenta na poste kandidáta do Bieleho domu. "Biden musí odstúpiť. O tom niet pochýb," uviedol nemenovaný sponzor Demokratickej strany.

Chce pokračovať

Voľba straníckeho kandidáta na prezidenta sa už skončila a Biden v nej s prehľadom zvíťazil, nečelil však žiadnej vážnejšej konkurencii. Oficiálne demokrati svoju nomináciu na prezidenta udelia až na augustovom zjazde. Agentúra AP podotýka, že ak sa Biden sám nerozhodne odstúpiť, bolo by takmer nemožné nahradiť ho na kandidátke.

Prezident pritom doteraz nijako nedal najavo, že by bol ochotný zo súboja s Trumpom odstúpiť. V rozhovore s médiami krátko po debate povedal: "Ideme ďalej." Hovorkyňa jeho kampane Lauren Hittová vyjadrila Bidenov prístup ešte jasnejšie, keď uviedla: "Samozrejme, že neodstupuje".

O možných alternatívach k Bidenovi sa medzi demokratmi a v médiách špekuluje od začiatku kampane. Najčastejšie sa v týchto úvahách objavujú mená demokratov na guvernérských pozíciách, predovšetkým Gavina Newsoma z Kalifornie a Gretchen Whitmerovej z Michiganu.

Médiá sa však zhodujú, že všetko má vo svojich rukách Biden. "Biden je jediný, kto môže rozhodnúť o tom, či odstúpi pred hlasovaním na nominačnom zjazde. Žiadny tajomný stranícky aparát alebo jednotlivec ho k tomu nemôžu donútiť," napísal publicistický web Vox.

Zložité hľadanie iného kandidáta

Podľa súčasných pravidiel demokratov o nominantovi na prezidenta rozhodujú delegáti z jednotlivých štátov. Takmer všetci pri tom majú povinnosť podporiť Bidena v súlade s výsledkami primárok.

Predsedníctvo strany by teoreticky mohlo pravidlá zmeniť, podľa AP je to však nepravdepodobné, kým bude Biden usilovať o druhý mandát. A aj v prípade, že by kandidatúru vzdal, mohlo by byť hľadanie náhradníka zložité, keďže toto miesto by nepripadlo automaticky viceprezidentke Kamale Harrisovej.

"Tí, ktorí Bidena poznajú najlepšie, hovoria, že jediní, ktorí ho môžu ovplyvniť, sú jeho rodina, počnúc prvou dámou Jill Bidenovou," napísal komentátor denníka Financial Times Edward Luce.

Podľa neho na hľadanie nového kandidáta nie je príliš neskoro, dodáva však, že najpravdepodobnejším scenárom je zotrvanie Bidena v kampani.

Pozrite si reportáž z 28. júna o debate medzi Donaldom Trumpom a Joeom Bidenom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok