Trump uzná výsledok volieb, len ak bude dobrý. Biden v živote nepočul toľko nezmyslov ako v debate o Ukrajine

28.6.2024 07:10 , Aktualizované: 28.6.2024 17:14

Americká stanica CNN vysielala prvý predvolebný televízny duel medzi demokratickým prezidentom Joeom Bidenom a republikánom Donaldom Trumpom. Muži sa v novembri budú uchádzať o kreslo v Bielom dome vo voľbách, v ktorých zatiaľ prieskumy predpovedajú tesný výsledok.

Biden a Trump sa vo vzájomnom dueli stretli prvýkrát od roku 2020, odlišné názory majú na imigráciu, zmenu klímy i stav americkej ekonomiky. Debatu v štúdiu v Atlante v štáte Georgia moderovali Jake Tapper a Dana Bashová. Deväťdesiatminútové vysielanie sa konalo bez živého publika, podľa denníka The New York Times na žiadosť Bidenovho tímu, a obaja diskutujúci mali vypnuté mikrofóny vo chvíli, keď hovorí ich oponent.

Obviňovali sa

Americký prezident Joe Biden v prvej predvolebnej debate na stanici CNN obvinil svojho republikánskeho oponenta Donalda Trumpa, že "odmeňoval bohatých" a "nechal ekonomiku v chaose", keď odchádzal z Bieleho domu. Trump naopak obvinil Bidena, že svojím vedením zapríčinil vysokú infláciu a negatívne aspekty vlastných ekonomických výsledkov prisúdil pandémii covidu-19.

"Inflácia našu krajinu zabíja," poznamenal Trump a uviedol, že vytvoril "najväčšiu ekonomiku v histórii našej krajiny", kým začala pandémia covidu-19.

Trump podľa amerických médií prejavil väčšiu pripravenosť ako v roku 2020, keď sa uchádzači o Biely dom v debate stretli naposledy. Úvodom argumentoval, že ním navrhované desaťpercentné clá na všetok dovoz nezvýšia spotrebiteľom ceny, ale zabránia iným krajinám, aby Spojené štáty "okrádali". Trumpove tvrdenia o efektívnosti tohto opatrenia však opakovane spochybnili viaceré analýzy, podľa ktorých by clá mohli vo výsledku negatívne postihnúť americké domácnosti.

Ukrajina

Trump zopakoval svoje tvrdenie, že ruská invázia na Ukrajinu by nezačala, keby Spojené štáty mali skutočného lídra, ktorého by ruský prezident Vladimir Putin rešpektoval. Trump v debate uchádzačov o Biely dom na stanici CNN demokratického prezidenta Joea Bidena nahovoril, že ruskú inváziu na Ukrajinu "podporil", bez toho, aby svoje tvrdenie akokoľvek rozviedol.

Vyhlásil tiež, že sám by konflikt na Ukrajine vyriešil ešte ako zvolený prezident pred inauguráciou, nevysvetlil však, ako by to docielil. Biden na Trumpovu adresu povedal, že "v živote nepočul toľko nezmyslov", Putina označil za "vojnového zločinca" a vyzdvihol jednotu NATO.

Trump odpovedal na otázku moderátorky, či sú preňho prijateľné podmienky pre ukončenie bojov ruského prezidenta, ktorý požaduje, aby sa Kyjev vzdal ambície pripojiť sa k Severoatlantickej aliancii a aby ukrajinské jednotky opustili štyri územia na východe krajiny, ktoré teraz invázne vojská čiastočne okupujú. Ukrajina požiadavky odmietla; ich prijatie by sa podľa nej rovnalo kapitulácii.

Trump začal na otázku odpovedať vyhlásením, že americkí vojaci a veteráni "nedokážu vystáť" Bidena, povedal, že americký odchod z Afganistanu v roku 2021 bol "najhorším momentom v histórii krajiny".

"Putin videl tú neschopnosť," vyhlásil Trump a obvinil Bidenovo vedenie nielen zo začiatku vojny na Ukrajine, ale aj teroristických útokov, ktoré spáchalo vlani v októbri palestínske hnutie Hamas v južnom Izraeli.

Putin a Zelenskyj

"V živote som nepočul toľko nezmyslov," reagoval Biden. Trumpa neskôr kritizoval za jeho výrok z tohtoročného februára, keď republikánsky exprezident odkázal Putinovi, aby si "robil, čo chce".

"(Putin) chcel dobyť Kyjev za päť dní, pretože bol súčasťou starého Sovietskeho zväzu... to sa mu vôbec nepodarilo, stratili tisícky vojakov, 500-tisíc vojakov," povedal okrem iného Biden.

Turmp na opätovné vyzývanie moderátorky odpovedal, že Putinove podmienky pre koniec vojny na Ukrajine pre neho prijateľné nie sú. USA však podľa neho na vojnu "hlúpo" vydávajú milióny na dolárov.

"Vždy, keď Zelenskyj vstúpi do tejto krajiny, odíde so 60 miliónmi dolárov, je najlepší obchodník na svete," poznamenal Trump v nepriamej kritike americkej podpory napadnutej Ukrajiny.

"Putin je vojnový zločinec," reagoval Biden a pokračoval: "Chce celú Ukrajinu, nie len časť. A myslíte, že sa potom zastaví, keď ju dostane? Čo myslíte, že sa stane s Poľskom, s Bieloruskom? Všetky tie peniaze, ktoré Ukrajine dávame, sú v zbraniach, ktoré vyrábame tu v Spojených štátoch. A naši partneri v NATO dávajú toľko financovania, ako sme dali my".

Trump uzná výsledok, ak bude dobrý

Republikán Donald Trump plánuje uznať výsledok nadchádzajúcich amerických prezidentských volieb, ak budú "férové, legálne a dobré". Povedal to v predvolebnej debate. Výsledok minulých volieb pri tom neuznal, akokoľvek boli úplne regulárne. V debate Trump opäť vykresľoval svoju porážku v roku 2020 ako podvodnú.

"Oveľa radšej by som uznal tieto (posledné voľby)... ale tie podvody a všetko boli smiešne," povedal Trump. Vyjadrenie prišlo na konci duelu s Bidenom, keď exprezident celkom trikrát dostal otázku, či uzná výsledky novembrových volieb napriek víťazom. Ani raz takúto jasnú záruku neposkytol.

Na vývoj po posledných prezidentských voľbách v USA sa viažu dve obžaloby proti Trumpovi. Prokurátori exprezidentovi okrem iného pripisujú sprisahanie s cieľom odoprieť Američanom volebné právo a snahu narušiť chod Kongresu. Obvinenia pramenia z Trumpovho nátlaku na aktérov volebnej schôdze Kongresu 6. januára 2021 alebo z plánu predložiť zákonodarcom falošné zoznamy voliteľov, ktoré mu pripisovali víťazstvo v štátoch, kde prehral.

"On ma obžaloval, pretože som bol jeho politický protivník," predniesol Trump o Bidenovi a zopakoval tak svoje nepodložené tvrdenie, že Biely dom má priamy vplyv na trestné stíhanie jeho osoby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok