FOTO/VIDEO: Východ Slovenska zasiahli silné búrky. Sformovala sa supercela, padali aj trojcentimetrové krúpy

1.7.2024 09:22 , Aktualizované: 1.7.2024 15:27

Na východe Slovenska sa sformovala supercela. Studený front v pondelok prináša búrky najmä na Gemer a východ. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

búrka poprad
Foto: TASR/Adriána Hudecová (ilustračná snímka)

"Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľným hákovitým echom a ďalšími supercelárnymi črtami," uviedol SHMÚ. Priblížil, že nad touto oblasťou sú vysoké hodnoty odrazivosti, ktoré poukazujú na prítomnosť krúp.

"Ďalšie intenzívne búrky sa formujú na Zemplíne a Gemeri, niektoré už začínajú taktiež vykazovať supercelárne črty s postupom na severovýchod," dodal s tým, že sa supercely budú viac odkláňať na východ. Keďže línia je podľa neho orientovaná paralelne s prúdením, lokálne prinesie aj vysoké úhrny zrážok.

Facebooková stránka Meteo Východ informovala, že pri Levoči padali aj trojcentimetrové krúpy. "Podobné to môže by aj v búrke smerujúcej od Rožňavy do okresu Košice okolie," dodala.

S búrkami treba počítať počas celého pondelka

Na východnom Slovensku treba počas celého pondelka počítať so silnými búrkami. Ústav vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstraha druhého stupňa platí od 11.00 do 21.00 h v celom Košickom a vo väčšine Prešovského kraja.

Meteorológovia upozorňujú, že sa tam môžu vyskytnúť silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami o priemere dva centimetre.

V okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa platí výstraha pred búrkami prvého stupňa.

Pozrite si aj reportáž z 27. júna 2024 o škodách, ktoré napáchala búrka v Nitre.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok