Štáb ta3 mapoval škody po búrkach. V Nitre sme spovedali obyvateľov, v Žiranoch sme videli spúšť po "tornáde"

Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil v krajskom meste mimoriadnu situáciu. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Na mieste bol aj štáb ta3, situáciu monitorovala redaktorka Veronika Pancuráková.

ta3 v Nitre

Boli sme sa pozrieť v Nitre, kde silná voda vytrhla kusy cesty a chodníka. Podobná situácia bola aj v ostatných častiach Nitry.

Ľudia hlásili zaplavené podchody, pivnice, domy a záhrady. "Problém spôsobovala kanalizácia, ktorá nestíhala a na mnohých miestach sa vyplavili aj splašky. Takáto situácia bola ešte v stredu podvečer. Dnes to už vyzerá úplne inak, svieti slnko a na väčšine miest už odstránili akékoľvek následky vyčíňania počasia a život v Nitre ide bez problémov ďalej," informuje redaktorka ta3.

Okrem silných búrok najväčšie problémy spôsobil aj vietor a krúpy.

Všetky informácie si môžete vypočuť v živých vstupoch Veroniky Pancurákovej.

Zasadal krízový štáb

V Nitre vyhlásili mimoriadnu situáciu a doobeda zasadal krízový štáb. Po jeho zasadnutí sa na poludnie konala tlačová konferencia, na ktorej primátor informoval o vzniknutých škodách.

Celé vyhlásenie si môžete pozrieť vo videu nižšie:

Avizoval, že škody budú mimoriadne vysoké ako na súkromnom, aj na verejnom majetku. Dodal aj to, že jedna obyvateľka utrpela vážne zranenie.

Pýtali sme sa obyvateľov

Obyvateľka mesta Nitra pre ta3 povedala, že sa tak "blýskalo, že sa obávala, že jej rozbije okná".

"Veľmi začalo pršať. Pozerala som z okna, úplná mrákava. Trvalo to niekoľko hodín, bolo to hrozné," opísala.

"Všetky kvetiny mi pobralo, záhrada bola vytopená, ale nie tak nebezpečne. V meste to bolo hrozné, ale tu sme neboli," odpovedala druhá respondentka.

Nevstupujte do parkov a na cintoríny

Nitra vydala vydala s okamžitou platnosťou zákaz vstupu do všetkých parkov a na všetky cintoríny.

"Po včerajších extrémnych lejakoch nie je vylúčené, že konáre alebo aj celé stromy sú nasiaknuté vodou a tento nápor nemusia vydržať," upozorňuje magistrát. Mesto má v teréne všetkých pracovníkov.

V Žiranoch nakoniec nebolo tornádo

Po obhliadke Nitry náš štáb ta3 prišiel do obce Žirany, kde bola situácia najhoršia.

"Ľudia tam spozorovali objekt pripomínajúci tornádo, avšak SHMÚ ešte nepotvrdil, že by išlo o tornádo. Faktom je, že vietor tam napáchal veľa škody," dodáva redaktorka Pancuráková. 

Na okraji obce Žirany pozorovali obyvatelia v stredu okolo 16.45 až 16.50 h. veterný vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Podľa najnovších informácií nešlo o tornádo, ale o gustnado.

Čo je to gustnado?

Gustnado môže vzniknúť na rozhraní výtoku studeného vzduchu z búrky, kde je výraznejší horizontálny strih vetra. Nebýva väčšinou spojené s oblakom, tak ako v prípade tornáda. Aj tento vír ale môže spôsobiť škody, vysvetľuje iMeteo.sk.

Na niektorých miestach v Nitrianskom kraji padlo až 100 milimetrov zrážok, čo je objem, ktorý tam bežne spadne za dva mesiace. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok