Čo vám ušlo z V politike: Danko nechce diktovať, aké filmy vzniknú, má ale podmienky. Valášek tvrdí, že SNS chce ovládnuť Audiovizuálny fond

Hosťami relácie V politike boli podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko a podpredseda PS Tomáš Valášek. Prinášame to najdôležitejšie z diskusie o Audiovizuálnom fonde.

v politike
Foto: ta3

Danko je hrdý na to, že sa im podarilo v parlamente presadiť nové zákony, ktoré navrhli za SNS. Spomenul medvede, novelu o Fonde na podporu kultúry aj zrušenie RTVS.

Prepojenie AVF a PS

Podľa Danka sú viacerí politici z PS prepojení s Audiovizuálnym fondom (AVF), majú vraj zastúpenie v komisiách, sú napojení na filmárov a producentov. Vadí mu, že niektorí herci či producenti zastupujú politické spektrum.

Danko tvrdil, že vznikli politické diela, ktoré zneužili finančné zdroje od Audiovizuálneho fondu. Tieto filmy mali „politicky slúžiť“. Avizoval, že vo fonde dôjde k auditu. „Ak prezident podpíše zákon, tak ja verím, že poverený manažér sa pozrie na to, čo podľa tých informácií, čo máme, je legálne a relevantné, a čo bolo len betónovanie kšeftov,“ povedal šéf národniarov.

Valášek sa bránil, že „nikto z Progresívneho Slovenska z AVF nedostal peniaze, a pán Danko to dobre vie. Som sklamaný, že tú lož opakuje“.

Anketa

Ktorý z hostí vás svojimi argumentmi najviac presvedčil?

Tomáš Valášek (PS)
- %
Andrej Danko (SNS)
- %
Celkovo hlasov: 749

AVF je verejná inštitúcia, nie štátna

Opozícia na rozdiel od koalície podľa Valáška verí, že keď niekto vyhrá voľby, „neznamená to, že môže všetko, vrátane zlikvidovania verejných inštitúcií“.

Verejné záujmy sú podľa neho rozdielne od štátnych. „Nepovažujem štát za svoju dojnú kravu, s ktorou viem robiť, čo chcem,“ povedal.

Podpredseda progresívcov pomenoval film, ktorý bol podľa Danka politickým dielom. Sviňa z dielne Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna ale od AVF nezískala žiadne finančné príspevky.

Koalícia skrátila rozpravu k AVF bez širšej diskusie. V novom návrhu je nová rada. Podľa Danka je vo fonde ešte dosť peňazí, ktoré by „rozhádzali slniečkarom“.

„Ja sa nebudem pozerať na to, že my vládneme a slniečkari natáčajú filmy,“ vyhlásil Danko. PS má podľa neho „obrovské“ prepojenie s ľuďmi z kultúry.

Aké filmy sa budú môcť natáčať?

Danko podľa Valáška priznal, že „celou pointou je nanútiť nejakú politickú víziu sveta tým, ktorí z tohto fondu dostávajú peniaze." Audiovizuálny fond je verejnoprávna inštitúcia, nie štátna. Ministerstvo kultúry dotuje AVF len 15 percentami. „Za 15 percent príspevku sa snažíte ovládnuť 100 percent inštitúcie,“ kritizoval Valášek.

Danko hovoril o reforme fondu. „Mne nejde o to, aby sme my diktovali, aké filmy sa majú točiť. Mne ide o to, aby tam neboli sprenevery a vyšetrovania, aké tam boli aj v minulosti,“ povedal líder SNS.

Valášek upozornil Danka na to, že hoci teraz hovoril o tom, že nechcú zasahovať do tvorby filmov, pár minút predtým v debate hovoril, že nedovolí „slniečkarom“ robiť filmy.

„Ak niekto bude točiť film, ktorý nebude v súlade s pravidlami morálky, etiky a bude propagovať LGBTI, tak samozrejme, že to ministerka zastaví,“ povedal Danko. Nedovolí, aby sa počas ich vládnutia robili filmu typu Únos či Sviňa.

Myslí si, že progresívci zneužívali inštitúcie na tvorbu filmov na propagáciu tém LGBTI+ komunity či green dealu „Pokiaľ my vládneme, tak na takéto filmy peniaze nepôjdu,“ dodal.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok