Danko tvrdí, že PS sa snaží získať Hlas na svoju stranu. Medzinárodná hanba, komentoval prázdny post šéfa parlamentu Valášek

30.6.2024 12:49

Hosťami relácie V politike boli podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko a podpredseda PS Tomáš Valášek. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Spor alebo bežné nezhody?

Danko hovorí, že má stále záujem o stoličku predsedu parlamentu. SNS a Hlas podľa neho nie sú v konflikte kvôli minimálnej mzde, iba vedú konštruktívnu politickú debatu s názorovými rozdielmi. Potvrdil, že o tejto téme bude debata v lete.

Valášek si myslí, že to, že post predsedu NR SR stále nie je obsadený, je medzinárodná hanba. O pár dní sa zúčastní parlamentného fóra členských krajín NATO a vedľa neho mal sedieť predseda parlamentu. "Lenže ho nemáme. Bude tam 31 šéfov parlamentov z 32 členských štátov NATO," uviedol s tým, že s ním nejde podpredseda NR SR Michal Šimečka.

Danko to považuje za absurdné tvrdenie a Valáška vyzval, aby so sebou zobral aj Šimečku.

Valášek okomentoval, že keď SNS tvrdí, že post je jeho a Hlas hovorí to isté, je to spor. "Keď to chodí ako kačka, kváka ako kačka, je to kačka," prirovnal. Pripomína, že predošlej vláde vyčítali, že takto sa nedá vládnuť, no táto robí to isté.

Danko uviedol, že je podstatné, aby prechádzali zákony a v tejto etape nie je dôležité, kto je predsedom. Valáška poprosil, aby Slovensku na zasadnutí neurobil hanbu a nešiel tam sám. "Ja vás prosím, požiadajte, aby tam Šimečka išiel, určite tam nechodí predseda parlamentu každého štátu," argumentoval s tým, že bežne sa poveruje podpredseda parlamentu.

Anketa

Ktorý z hostí vás svojimi argumentmi najviac presvedčil?

Tomáš Valášek (PS)
- %
Andrej Danko (SNS)
- %
Celkovo hlasov: 749

Líder SNS verí, že Hlas bude stabilnou súčasťou koalície a to, že majú s Pellegrinim nejakú históriu, neznamená, že sú v konflikte. "Verím, že nás Pellegrini a Hlas nezradia, lebo SNS s ľuďmi ako je PS nikdy nemôže vládnuť," vyhlásil Danko. Dúfa, že táto vláda bude vládnuť dve volebné obdobia a takisto aj prezident Pellegrini. Tvrdí, že PS sa Pellegrinimu "podlieza", no myslí si, že ten mu nenaletí.

Budúcnosť športu na Slovensku

Danko tiež v debate povedal, že vznik ministerstva športu a cestovného ruchu bol opodstatnený. Prezradil, že v lete prídu "naozaj zásadné a revolučné opatrenia na šport". Chce, aby Slovensko organizovalo medzinárodné športové podujatia.

Vláda rokuje s Bratislavou o výstavbe basketbalových hál či tréningového futbalového centra a 60 až 70 miliónov má ísť práve do takejto infraštruktúry. SNS chce presadiť výstavbu haly na úrovni O2 Arény v Prahe. "Taká hala sa hýbe na úrovni 150 až 200 miliónov, potrebujeme halu zhruba pre 17-tisíc ľudí, aby sme v roku 2029 mohli robiť majstrovstvá sveta v hokeji," priblížil.

Uvažuje sa o troch lokalitách - na petržalskej strane, pri Bajkalskej ulici alebo vo Vajnoroch. Tvrdí, že práve na toto sa chce SNS zameriavať. Verí, že SNS opozíciu presvedčí. "Šport potrebuje reformu a aj cestových ruch," povedal líder národniarov.

Valášek uviedol, že je veľa vecí, s ktorými PS nesúhlasí, no sú aj také vládne návrhy, ktoré podporí. "Medzi nami nie je nezhoda v tom, či treba do športu investovať, alebo nie," komentoval, no samostatné ministerstvo bude PS vláde stále vyčítať. Danko sa bráni, že inak "by tam nedostal financie" a pod záštitou ministerstva školstva by to nebolo možné.

Odvolanie opozície z postov

V tajnej voľbe boli tento týždeň v parlamente z postov predsedov výborov odvolaní Mária Kolíková (SaS) a Michal Šipoš (Slovensko). Danko vraj už vie, že opozícia si navrhne nových kandidátov a "život pôjde ďalej". Peter Žiga už podľa neho má na stole meno.

Valášek tieto informácie dementoval, zatiaľ nevie o tom, že by opozícia navrhovala ďalších kandidátov, aj keď tieto posty patria opozícii. "Nevidím však dôvod na ich odvolanie. Odvolávate ľudí za to, že si dobre robia svoju prácu," kritizoval podpredseda progresívcov.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok