Na močaristom brehu Dnepra bolo peklo, opísal mariňák. Prečo Ukrajina presúva všetky sily do Charkova?

BBC je v kontakte s príslušníkom námornej pechoty ukrajinskej armády už deväť mesiacov. Na začiatku bojoval o udržanie tenkého pásu územia obklopeného ruskými silami. Momentálne sa snaží potlačiť nápor Moskvy pri Charkove, podobne ako mnoho ďalších vojakov, ktorí boli odvelení z iných častí ukrajinskej frontovej línie.

Rusko Ukrajina
Foto: TASR/AP
Ukrajinský vojak z 57. brigády neďaleko frontovej línie v Charkovskej oblasti

Oleksijov presun do Charkovskej oblasti naznačuje nové zameranie vojny. Rozdiel v bojoch opisuje muž ako "obrovský".

Presun k Charkovu

Napriek obmedzeným zásobám a veľkým stratám, Kyjev trvá na tom, že ich južná pozícia na okupovanom východnom brehu Dnepra má stále význam.

Práve tam Oleksij bojoval posledných osem mesiacov. BBC sa s ním dohodlo, že jeho skutočné meno nezverejní.

Naposledy s ním portál hovoril pred šiestimi mesiacmi, keď podmienky na močaristom brehu rieky opísal ako "peklo". Situácia sa nezlepšila.

Prišli o veľa, ale pozíciu si udržali

„Podarilo sa nám udržať predmostie, ale žiadna technika ho neprekročila a ani raz sme neprelomili ruskú obranu,“ povedal.

Mariňák uviedol, že celé dediny boli zrovnané so zemou a Ukrajinci tam tiež utrpeli ťažké straty.

„Zničili sme veľa ruskej techniky, ale oni vzali veľa našich životov,“ opísal boje Oleksij. „Našich najlepších chlapov sme nechali na brehu rieky,“ dodal.

Napriek minimálnemu pokroku a narastajúcim stratám ukrajinská armáda tvrdí, že s predmostím má tri plány: odlákať invázne jednotky, obmedziť ruské delostrelecké útoky na mesto Cherson na druhej strane rieky a nakoniec prekročiť predmostie v dostatočnom počte, aby územie oslobodila.

Pozrite si reportáž o podmienkach pre Kyjev z 21. júna:

Pod paľbou

Sľúbená vojenská pomoc od USA podľa Oleksija začala prichádzať, ale nie všetko sa dostalo k jeho pozícii na fronte.

Napriek tomu, že ukrajinské jednotky čiastočne zatlačili Rusov späť, sú stále vystavené neustálej ruskej paľbe.

"Akýkoľvek pohyb bol okamžite krytý delostrelectvom alebo dronmi,“ vysvetlil. „Zdá sa, že Rusov neznepokojuje ani naša prítomnosť na mieste. Tamojší vojaci nemôžu odísť a každý chápe, že je to zbytočné,“ tvrdil muž.

Mobilizácia b mala pomôcť

Ukrajinci dúfajú, že pomôže nový mobilizačný zákon, no niektorí sú skeptickí. „Nič sa nezmení,“ povedal Boston, veliteľ jednotky plameňometníkov, ktorá stále bojuje na východnom brehu. Boston je jeho vojenské krycie meno.

„Ľudia by mali vstúpiť do armády od 20 rokov,“ hovorí. „Ale je tu problém, veľa mužov odišlo do zahraničia, nikto sa nechce vrátiť, nikto nechce bojovať a nikto nechce zomrieť,“ myslí si Boston.

Podľa hovorcu Južných obranných síl Ukrajiny Dmytra Pletenčuka sú ale straty na ukrajinskej strane výrazne menšie než na ruskej.

Všetky sily v Charkove

Pred príchodom ďalšej západnej vojenskej pomoci sa ukrajinskí generáli domnievajú, že Rusko sa snaží rozšíriť bojisko a ešte viac roztiahnuť svoje obranné jednotky.

Invázne jednotky sú už viac ako mesiac v severovýchodnej pozemnej ofenzíve, a hoci Ukrajina ich postup spomalila, nepoľavuje. Práve preto sa teraz Oleksij nachádza stovky kilometrov od Chersonskej oblasti. „Všetko sa udialo narýchlo a bez prípravy,“ hovorí.

„Sú tu všetci. Námorná pechota, vzdušné útočné sily, štátna pohraničná služba, pravidelná pechota, územná obrana a štátna polícia,“ tvrdí Oleksij. Dokonca v porovnaní s východným brehom Dnepra je na oblohe aj viac dronov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok