Žiadne priecestie nie je bezpečné, upozorňuje odborník. Železnice sú dlhodobo podfinancované, dodáva ďalší

28.6.2024 21:19

Máme sa my, občania, báť cestovať vlakom? Sú mnohé trate stále v havarijnom stave? Môžu vodiči dôverovať signalizácii a závorám na železničných priecestiach? Diskutovali o tom generálny riaditeľ Sekcie železničnej dopravy a dráh Filip Hlubocký, riaditeľ Oblastného riaditeľstva Trnava Ivan Sovič, riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej a Matej Ferencei z Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov.

pozri
Foto: ta3

Treba si počkať na koniec vyšetrovania

Každým rokom sa z pohľadu vybavenia rušňa bezpečnosť posúva dopredu, povedal Hlubocký s tým, že sa kládol dôraz skôr na cestnú ako železničnú dopravu.

Tento typ dopravy však podľa neho patrí medzi „najbezpečnejšie“. „Od roku 2005 nedošlo k žiadnemu úmrtiu vo vlaku v dôsledku nehody,“ ozrejmil. Napriek tomu si myslí, že prioritou je, aby rekonštrukcie železníc pokračovali čo najrýchlejším tempom.

Matej si myslí, že obavy o bezpečnosť sú opodstatnené. „Musíme to brať vážne a vyvarovať sa akýmkoľvek nehodám,“ tvrdí. Priblížil, že najviac bezpečné železničné priecestie je žiadne priecestie.

Sovič tvrdí, že meškania vlakov sú pre infraštruktúru železníc a že je dlhodobo podfinancovaná.

Ferencai ozrejmil, že „žiadny železničiar by si nedovolil riskovať so životom cestujúceho“. Aj on si myslí, že železnice nie sú financované dostatočne a musia si preto premyslieť, do čoho investujú.

Hostia sa zhodli, že si treba počkať na finálne vyšetrovanie tragickej nehody medzi vlakom a autobusom pri Nových Zámkoch, ktorá si vyžiadala sedem obetí.

Viac o nehode sa dozviete v tomto článku:

Celú reláciu Pozrime sa na to si môžete pozrieť nižšie. V relácii sa tiež dozviete o vyšetrovaní danej nehody, ale aj o tom, ako predísť takýmto udalostiam:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok