Tragédia pri Nových Zámkoch: Počet obetí nehody vlaku a autobusu stúpol, polícia začala trestné stíhanie

27.6.2024 17:48 , Aktualizované: 28.6.2024 15:58

Počet obetí štvrtkovej (27. 6.) zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol. Vyplýva to z aktualizovanej informácie, ktorú zverejnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na sociálnej sieti. Záchranári na sociálnej sieti uviedli, že ďalších päť osôb bolo zranených.

Na mieste nehody v noci zaisťovali všetky dôkazy, prítomný bol aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávali okolie nehody.

Železnice Slovenskej republiky nebudú do ukončenia vyšetrovania podávať bližšie informácie ohľadom možných príčin tejto tragédie.

Rušňovodič nepochybil

ZSSK vylúčila pochybenie rušňovodiča.

"Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu," uviedol hovorca HSSK Dominik Drevický.

Doplnil, že rušňovodič konal podľa predpisov, profesionálne a pohotovo.

"Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infraštruktúry, vykonal všetko, čo bolo v jeho silách. Vzniknutú situáciu nemohol očakávať ani jej zamedziť. Rovnako pohotovo a profesionálne sa správali aj ďalší zamestnanci vo vlaku. Vďaka ich duchaprítomnosti nie sú škody na zdraví a majetku vyššie. Cestujúci vyviazli bez zranení a boli čoskoro dopravení do cieľa," doplnil Drevický.

Úsek čiastočne sprejazdnili

Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti informovala, že sprejazdnenie jednej traťovej koľaje by malo byť približne o 04.00 h.

K zrážke podľa polície došlo na Dvorskej ceste II/1503 pri Nových Zámkoch.

Podľa informácie hovorkyne ŽSR Vladimíry Bahýlovej je doprava obnovená na jednej z dvoch traťových koľají. Na druhovej traťovej koľaji naďalej pokračuje vyšetrovanie príčin nehody.

Predpoklad úplného obnovenia dopravy v tomto úseku je pondelok 1. júla 2024. 

Minister Matúš Šutaj Eštok na tlačovej konferencii potvrdil, že z informácií doteraz vieme (aktualizácia 28. júna 13:40), že hovoria už o deviatich obetiach, nie siedmich a piatich zranených. Zranení boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach.

K nehode došlo medzi vlakom EuroCity (EC) 279 na trase z Prahy do Budapešti. Lokomotíva a rušňovodič patrili Českým dráham (ČD), zatiaľ čo vlaková súprava a sprevádzajúci personál patrili Železničnej spoločnosti Slovensko, informuje ZSSK.

Polícia začala trestné stíhanie

Polícia v Nových Zámkoch začala v prípade zrážky vlaku s autobusom trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Český portál iDNES.cz píše, že rušňovodičovi zachránilo život to, že sa ukryl do strojovne. "Bol tam náš rušňovodič, ale našťastie sa stihol včas schovať a vyviazol živý. Ukryl sa do priestoru motora, čo mu zachránilo život. Je ale popálený, pretože po zrážke začal rušeň horieť," povedal portálu zdroj z generálného riaditeľstva Českých dráh.

Vodič autobusu je skúsený 53-ročný šofér. Podľa hovorkyne spoločnosti Arriva, ktorej patrí havarovaný autobus, je vodič zamestnancom firmy od roku 1988.

Na mieste bol aj štáb ta3. Pozrite si živý vstup redaktorky Nikoly Detáriovej.

Prelomený autobus, rušeň v plameňoch

Hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová uviedla, že sa nehode stala krátko po 17.00 h na chránenom železničnom priecestí so závorami a svetelnou signalizáciou. Po zrážke bol autobus ťažko poškodený, rušeň vlaku horel.

Autobus bol prelomený na polovicu. Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Štofko na mieste informoval, že zranených previezli do nemocníc v Nitre, Komárne, Leviciach a Bratislave. "Všetky nemocnice mali pripravené traumaplány," dodal. 

Stav dvoch zranených nich je vážny, do nemocnice boli prevezení vrtuľníkom. Jedným z nich je vodič autobusu. Ďalších troch zranených so stredne ťažkými zraneniami previezli do nemocníc sanitky.

Na miesto nehody prišiel aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ten potvrdil, že obete sa zatiaľ nepodarilo identifikovať, no išlo o ľudí z autobusu.

V čase nehody linkového autobusu Nové Zámky - Kolta sedelo v autobuse osem cestujúcich a vodič. V medzinárodnom vlaku EC z Prahy do Budapešti sa viezlo zhruba 200 ľudí. Nikto z cestujúcich vo vlaku neutrpel pri nehode zranenia.

Tlačový brífing z miesta nehody si môžete pozrieť nižšie:

Informácie o tom, že príčinou nehody mohla byť nefunkčná signalizácia po búrke, ktorá zasiahla región v stredu, minister nepotvrdil. "V tomto štádiu je predčasné hovoriť, či zlyhal ľudský faktor alebo technika. Urobíme všetko preto, aby sme túto tragickú nehodu vyšetrili," povedal Šutaj Eštok.

Úprimnú sústradiť na sociálnej sieti vyjadril aj prezident Peter Pellegrini. "Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a ich rodinám vyslovujem úprimnú sústrasť. Zraneným želám čo najskoršie uzdravenie a ďakujem lekárom i záchranárskym tímom za odvedenú prácu."

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková takisto vyjadrila pozostalým obetí úprimnú sústrasť.

Úsek bol neprejazdný

Trať v úseku Nové Zámky - Dvory nad Žitavou bola neprejazdná, Železnice zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober s veľkým zármutkom prijal správu o tragickej nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch. Svoju účasť a blízkosť v modlitbe všetkým, ktorých tragédia zasiahla, vyjadril aj nitriansky biskup Viliam Judák.

"S veľkou ľútosťou a pohnutím vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragickej dopravnej nehody. Modlím sa za spásu duší tých, ktorí pri nešťastí prišli o život, a vyprosujem skoré uzdravenie zraneným," uviedol Bober. Za obete nehody odslúži svätú omšu.

Nitriansky biskup praje zraneným účastníkom havárie skoré uzdravenie. "Na všetkých myslí v modlitbách a bude pamätať aj pri svätej omši, ktorú v piatok odslúži na tento úmysel," doplnili z Nitrianskeho biskupstva.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok