Tematický deň na ta3: Koniec školského roka je tu. Deti dostali vysvedčenia, začínajú sa prázdniny

28.6.2024 06:30 , Aktualizované: 28.6.2024 15:38

Koncoročné vysvedčenie dostalo v piatok 489 187 žiakov základných škôl a 212 272 žiakov stredných škôl. Rovnako aj 25 235 žiakov špeciálnych základných škôl a 5884 žiakov špeciálnych stredných škôl. Od soboty (29. 6.) sa pre školákov začínajú letné prázdniny.

dievča trieda prázdniny tabuľa kvety vysvedčenie ilu 1140 px (TASR/Roman Hanc)
Foto: TASR/Roman Hanc

15:30 Online sme ukončili. Ďakujeme za priazeň

15:00 Vysvedčenia si v Prešove z rúk triednych učiteľov a učiteliek v piatok prevzalo viac ako 7500 školákov základných škôl a s učiteľkami sa na dva mesiace rozlúčilo vyše 2500 škôlkarov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ako povedala, školský rok 2023/2024 bol pre žiakov v Prešove plný nových výziev, vedomostí, ale aj talentových súťaží, na ktorých úspešne reprezentovali svoje školy aj mesto Prešov. "Testovanie 9 zas preverilo vedomosti viac ako 700 najstarších žiakov, našich deviatakov," uviedla Šitárová.

13:20 Takmer všetci rodičia školákov stoja začiatkom leta pred otázkou, ako deťom vyplniť niekoľko týždňov voľného času. Nie všetky deti chcú byť mimo domova a nie všetci rodičia si môžu dovoliť stráviť s deťmi celú dovolenku a to najmä kvôli pracovným povinnostiam.

Dobrou alternatívou sa stávajú tábory. Ako ich správne vybrať a čo tam deti čaká? Rozprávali sme sa s organizátorom letných táborov Michalom Moškom.

12:40 Pozrite si reportáž redaktora ta3 Petra Revúsa o netradičnom odovzdávaní vysvedčení v Liptovskom Jáne.

11:20 Letné prázdniny sa v piatok začínajú 3200 deťom z liptovskomikulášskych základných škôl. Na dvojmesačný oddych sa chystá takmer 2500 žiakov z mestských a bezmála 700 žiakov zo súkromných a cirkevných škôl. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

S mestskou základnou školou sa tento rok lúčilo 257 deviatakov, po prázdninách by do školských lavíc malo zasadnúť 269 prvákov. "V predošlých dvoch školských rokoch do prvej triedy nastúpilo 290 detí," dodala hovorkyňa.

V Liptovskom Mikuláši je šesť základných a 11 materských škôl, ktoré fungujú pod hlavičkou mesta. Okrem toho v meste pôsobia dve súkromné a dve cirkevné základné školy.

10:30 Koncoročné vysvedčenia si v piatok prevezme viac ako 22 077 žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Medzi nimi je aj 5791 absolventov, ktorí študovali na jednej zo 64 škôl KSK, informovala o tom jeho hovorkyňa Katarína Strojná.

10:00 V štúdiu sme privítali Jasmínu Stauder, hovorkyňu pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Štatistický úrad vydal unikátnu publikáciu pre najmenších.

9:59 Letné prázdniny sa v piatok začínajú 3200 deťom z liptovskomikulášskych základných škôl. Na dvojmesačný oddych sa chystá takmer 2500 žiakov z mestských a bezmála 700 žiakov zo súkromných a cirkevných škôl. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

V Liptovskom Mikuláši je šesť základných a 11 materských škôl, ktoré fungujú pod hlavičkou mesta. Okrem toho v meste pôsobia dve súkromné a dve cirkevné základné školy.

8:38 V základnej škole Ostredková bola redaktorka Bára Štefanovičová:

8:20 Tresty za zlé známky nefungujú. Na to, aby si deti a mladí ľudia v ďalšom školskom roku počínali lepšie, potrebujú vnútornú motiváciu. Tá je hnacím motorom pre lepšie výsledky a usilovnú prácu. Informovali o tom z občianskeho združenia IPčko v súvislosti s piatkovým koncoročným vysvedčením. Poukázali aj na niekoľko spôsobov, ako u detí motiváciu podporiť.

"Trestaním sa nedosahujú pozitívne a užitočné zmeny. Ak aj zaberú, tak len krátkodobo a ničia rodičom vzťahy s ich deťmi. Najdôležitejšie však je, že nijako neposilnia motiváciu detí, práve naopak, podkopávajú akúkoľvek chuť zlepšiť si známky," vysvetlil riaditeľ IPčka Marek Madro. Je tiež podľa neho potrebné uvedomiť si, že vysvedčenie vždy neodráža reálne schopnosti detí a hlavne nedefinuje ich hodnotu ako ľudí.

7:35 Pri príležitosti konca školského roka netreba zabúdať na duševné zdravie. Toto obdobie je stresujúce pre žiakov, študentov, ale aj učiteľov a rodičov. Všetci často čelia zvýšenému tlaku na výkon. Deti a rodičia môžu prežívať stres zo známok, učitelia zo všetkých úloh spojených s ukončením školského roka. Okrem toho na všetkých vplývajú aj vysoké teploty a externé faktory, ktoré môžu prispieť k zvýšenej vyčerpanosti a psychickej záťaži.

Preto je podľa rezortu obzvlášť dôležité dbať na svoju psychickú pohodu. V prípade starostlivosti o duševné zdravie detí pomáha, keď sa rodičia i učitelia pri komunikácii s dieťaťom sústredia na to, čo sa dieťa naučilo, kde sa posunulo, čo ho baví a oslavujú úspechy spolu s ním bez ohľadu na to, aká je výsledná známka na vysvedčení, alebo ako ju osobne vnímajú. Na druhej strane, ak sa dieťa cíti smutné, je dôležité jeho pocitom venovať pozornosť a vyjadriť im pochopenie. Nasledovať by však mala podpora.

Netrestať

"Dieťa by za zlé známky na vysvedčení nemalo byť trestané rodičom. Pre dieťa je často samotná zlá známka dostatočným trestom. Negatívny vplyv môže mať aj to, že vidí na rodičoch ich sklamanie. Fakt, že sklamalo svojich rodičov, dieťa vždy trápi. Malo by vedieť a cítiť, že rodičia ho majú stále radi a nehnevajú sa na neho, aj keď prinesie domov vysvedčenie s horšími známkami ako jednotkami alebo dvojkami," uviedla psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Ľubica Kövérová.

Najlepší spôsob, akým môže dieťa dosiahnuť zlepšenie známok je podpora zo strany rodičov. Dôležité je, aby si rodičia našli dostatok času a prešli si spolu s dieťaťom v pokojnej atmosfére bez kriku a vyhrážok všetky známky na vysvedčení. "Spolu by sa mali dohodnúť, ako sa dajú zlepšiť horšie známky v budúcom školskom roku. Dieťa však musí pochopiť, že sa učí kvôli sebe. Rozhovor by mali rodičia ukončiť slovami, že dieťaťu dôverujú a veria mu, že si známky opraví. Ak dieťa cíti, že mu rodič dôveruje, snaží sa ho nesklamať," dodala Kövérová.

6:50 Od soboty sa pre školákov začínajú letné prázdniny, ktoré potrvajú do 1. septembra. Vyučovanie v školskom roku 2024/2025 sa začne v pondelok 2. septembra tohto roka. Oddych čaká aj takmer 40-tisíc učiteľov základných škôl a viac ako 19-tisísc pedagógov stredných škôl.

6:45 Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) vyjadril všetkým učiteľom a žiakom vďaku a obdiv za ich úsilie a odhodlanie. "Tento rok priniesol mnoho výziev, no vďaka vašej vytrvalosti a spolupráci sme ich úspešne prekonali. Žiaci, vaša snaha a túžba po poznaní nás všetkých napĺňa nádejou do budúcnosti. Učitelia, vaša obetavosť a oddanosť sú neoceniteľné a tvoria pevný základ nášho vzdelávacieho systému," skonštatoval.

6:30 Po prvýkrát si domov odnesie vysvedčenie aj 64 124 prváčikov. Práve toto obdobie môže podľa rezortu školstva priniesť deťom množstvo emócií - radosť z nadchádzajúceho leta, ale aj stres zo záverečných skúšok a hodnotení. "Deti potrebujú cítiť, že majú podporu svojich rodičov, a že je v poriadku, ak sa im niečo nepodarí na prvý pokus. Je dôležité, aby vedeli, že ich hodnota nespočíva iba v známkach a školských úspechoch," uviedlo ministerstvo školstva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok