Školákom rozdávajú polročné vysvedčenia. Tresty za zlé známky nie sú riešením, apeluje polícia na rodičov

31.1.2024 05:00

Žiaci i študenti dostávajú do rúk svoje polročné vysvedčenia... Tie však občas môžu so sebou priniesť aj neúspech.

Vysvedčenie
Foto: TASR/Roman Hanc

Trauma až útek

Polícia preto upozorňuje rodičov, že v prípade ohodnotenia, ktoré nie je podľa ich predstáv, by svoje dieťa nemali trestať. 

Z dlhodobej skúsenosti totiž vyplýva, že prípadné postihy nemusia len traumatizovať deti, ale v extrémnych prípadoch môžu viesť až k ich úteku z domova. S deťmi by sa preto mala dospelá osoba rozprávať a uistiť ich, že útek z domova nič nevyrieši. 

"Naopak, vystavujú sa riziku úrazu, respektíve situáciám, pri ktorých sa môžu stať obeťou trestného činu," pripomína polícia v tlačovej správe.

Pomáha aj verejnosť

Každý prípad nezvestného dieťaťa vyvoláva mimoriadnu pozornosť polície, ktorá spolupracuje so všetkými potrebnými policajnými zložkami.

Polícia zároveň pripomína, že ak má zákonný zástupca podozrenie, že maloletej osobe hrozí nebezpečenstvo, je nevyhnutné ju okamžite kontaktovať.

"V rámci pátrania po nezvestnej osobe je často aj prostredníctvom sociálnej siete Policajného zboru a médií vyzvaná o pomoc i široká verejnosť, ktorá už v minulosti niekoľkokrát prispela k nájdeniu aj nezvestných neplnoletých osôb," dodala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru.

Informácia, že polícia začína pátranie až po uplynutí 24 hodín od nezvestnosti osoby, je mýtom, zdôraznila Hrabovská.

Prevencia na školách

Polícia okrem iného spolupracuje so školami, kde sa stretáva s mládežou prostredníctvom preventívnych stretnutí. Tieto príležitosti slúžia na informovanie školopovinných detí o bezpečnom správaní a poskytovaní návodov na riešenie kritických situácií.

Policajní preventisti tak apelujú na mládež, aby si uvedomili, že v každej situácii existuje riešenie, a v prípade núdze sa môžu obrátiť na dôverné osoby alebo detské linky, kde im odborníci poskytnú pomoc.

Pozrite si aj archívny rozhovor so školskou psychologičkou, ktorá sa vyjadrila k téme hodnotenia žiakov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok