Kolíková priznala, že sa jej vyhrážali smrťou. Lex atentát je zneužitím, povedala v ta3

27.6.2024 21:19

Koalícia schválila v reakcii na atentát na Roberta Fica tzv. lex atentát. Opozícia tvrdí, že jeho dôsledkom je len doživotná renta pre Fica. Sme pripravení na podobné situácie v budúcnosti? Čo by na ochranu našich ústavných činiteľov robila opozícia? V Téme dňa o tom porozprávala bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

tema
Foto: ta3

Falošná ochrana

„Toto je tu zásadný omyl - mať predpoklad, že tieto bezpečnostné opatrenia, ktoré sa teraz prijali, že by mali mať spôsobilosť predísť samotnému atentátu. To vôbec nie je pravdou a ani to netvrdí vláda alebo koalícia,“ okomentovala Kolíková s tým, že na základe zákona dostane Fico doživotnú rentu.

„Z tohto pohľadu je lex atentát zneužitím.“ Koaliční poslanci podľa nej obišli pravidlá a celé to prijali „mocensky“. „Ak sa chceme baviť o polarizovanej spoločnosti, tak určite doživotná renta nie je k tomu cestou. Ničomu nepomôže,“ tvrdí exministerka.

Myslí si, že by sa mala viesť primeraná diskusia, či takáto renta má Ficovi patriť, no nič také sa nestalo.

Tvrdí, že sa mala zriadiť komisia, ktorá mala celý atentát vyšetriť, ako to bolo v prípade smrti exšéfa Policajného zboru SR Milana Lučanského. Vtedy bola Kolíková ministerkou spravodlivosti a takúto komisiu zriadila.

Ako „falošnú“ pomenovala ochranu pre predsedov politických strán v parlamente. „Nie je to cesta k tomu, aby boli chránení tí, ktorí to potrebujú,“ uviedla.

Vágna právna úprava

Lex atentát podľa nej nerieši polarizáciu ani podstatu toho, čo sa v spoločnosti stalo. Priznala, že aj ona sama dostala vyhrážky smrťou.

V právnej úprave lex atentátu je údajne podľa nej napísané, že by verejné zhromaždenia mohli byť „vo veľmi širokej miere zakazované“. „Je veľmi vágna úprava a dáva obrovský priestor na zneužitie,“ doplnila Kolíková.

Debaty sa mal zúčastniť aj nový podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD), ale zdržal sa v pléne.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok